Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori, în luna aprilie, în creștere cu 17%, față de luna martie și cu peste 40% mai multe, decât în aceeași perioadă a anului trecut, când piața muncii era în plină schimbare și adaptare pe fondul epidemiei de coronavirus.

Numărul de joburi remote (work from home) continuă să crească, de la o lună, la alta, iar în luna aprilie a fost înregistrată o creștere de peste 50%, față de aceeași lună a anului trecut, semn că România are șanse să mai recupereze anul acesta din decalaj, în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote, la nivelul statelor din Uniunea Europeană.

Din totalul locurilor de muncă activate în luna aprilie, 41% au fost din categoria white collar (un lucrător cu „guler alb” este o persoană care îndeplinește o muncă profesională, de birou, de conducere sau administrativă. Lucrările cu „guler alb” pot fi efectuate într-un birou sau în alt cadru administrativ – n.red. – sursa: Wikipedia), 36% au fost joburi din categoria blue collar (un muncitor cu „guler albastru” este o persoană care efectuează muncă manuală. Munca celor cu „guler albastru” poate implica muncă necalificată sau calificată – n.red. – sursa: Wikipedia), în timp ce 23% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe.

Cele mai multe joburi noi au fost în domenii precum: IT, vânzări, financiar, inginerie și construcții.

În ceea ce privește candidații, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, în luna aprilie, au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (35%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (16%).

În luna aprilie, candidații români au aplicat cel mai mult la joburi din domenii precum: vânzări, financiar, IT, administrativ & logistică, inginerie și construcții, marketing și BPO.

În ceea ce privește județele care au atras cei mai mulți candidați, în luna aprilie, topul continuă să fie condus de București-Ilfov (cu peste 230.000 de aplicări), Timiș (cu aproape 60.000 de aplicări), Brașov (cu peste 40.000), Cluj Napoca (peste 38.000) și Iași și Prahova (cu puțin peste 33.000 de aplicări, fiecare).

Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus, în luna aprilie, de către Enel (4.548 aplicanți), Deichmann (2.286 aplicanți), Alpha Bank (2.051 aplicanți), Vodafone (1.969 aplicanți), PepsiCo (1.652 aplicanți) și Hornbach (1.646 aplicanți).

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online