Pe măsură ce activitatea angajaților devine mai flexibilă, în special în ceea ce privește locul de unde aceștia aleg să și-o desfășoare, asistăm la noi tendințe care apar pe piața muncii, printre care posibilitatea de a lucra din afara orașului sau a țării de domiciliu.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs, mai mult de jumătate dintre angajați (57%) au declarat că și-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraș sau chiar din altă țară, cel puțin temporar.

În ciuda acestei preferințe, doar 21,5% sunt de părere că angajatorul le-ar permite acest lucru.

Companiile au început să își aducă angajații la birou în număr din ce în ce mai mare. Potrivit sondajului BestJobs, în cazul a peste jumătate dintre respondenți (51%), angajatorii insistă ca aceștia să muncească preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondenții sondajului au spus că, în prezent, lucrează exclusiv de la birou, în timp ce doar 26% dintre ei își desfășoară activitatea numai de la distanță.

Cu toate acestea, 60% dintre participanții la sondaj ar prefera să lucreze de acasă cel puțin 3 zile pe săptămână, iar jumătate dintre aceștia și-ar dori să nu meargă deloc la birou.

Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanță deschide noi oportunități profesionale: tot mai mulți angajați se văd lucrând de acasă, inclusiv pentru companii din străinătate.

Astfel, 72% au spus că nu exclud posibilitatea să accepte un job într-o companie din afara țării, cât timp li se permite să aleagă de unde își desfășoară activitatea.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România, arată că s-a produs o modificare a înțelesului noțiunii de „birou”.

„După o lungă perioadă de adaptare, angajații par că au prins gustul lucrului de acasă sau mai degrabă al beneficiilor pe care le-au descoperit de când lucrează de la distanță. Acum nu mai vorbim doar de un sistem hibrid birou-acasă, ci se pune problema chiar de a muta biroul în afara țării, cel puțin în anumite perioade, mai ales dacă activitatea le permite. De cealaltă parte, companiile vor să își aducă angajații la birou, pentru a nu irosi costurile. Devine clar că e nevoie ca biroul, așa cum îl știm, să se transforme, pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajaților, dar și pentru a mulțumi managerii”.

Viitorul pieței muncii este remote

Două treimi (66%) dintre angajații chestionați pe platforma BestJobs confirmă tendința de a lucra de la distanță ca fiind reprezentativă pentru viitorul pieței muncii.

Principalele beneficii pe care le aduce lucrul de la distanță, conform angajaților români, sunt:

  • o mai mare flexibilitate (36%);

  • mai mult timp pentru viața personală (23%);

  • posibilitatea de a lucra la proiecte extra și a suplimenta veniturile (19%);

  • o mai bună capacitate de concentrare (13%).

Totodată, conform sondajului realizat pe platforma BestJobs, 31% sunt de părere că munca de la birou nu va deveni de domeniul trecutului.

Printre beneficiile asociate lucrului de la birou, respondenții enumeră:

  • interacțiunea cu colegii (36%);

  • un mai bun echilibru între viața personală și cea profesională (35%);

  • o mai bună capacitate de concentrare (6%);

  • șanse mai mari de promovare (5%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 13 – 23 iulie, pe un eșantion de 983 utilizatori de internet din România.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online