Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.
Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE, ca alimente noi, are loc în urma unei evaluări științifice riguroase, efectuate de EFSA, se menţionează într-un comunicat al Reprezentanţei în România a Comisiei Europene.
Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, ori ca ingredient al unor produse alimentare – de exemplu, sub formă de pudră, în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.
Strategia „De la fermă, la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine, care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil.
Milioane de oameni consumă deja, zilnic, insecte.
În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.
Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare.