Parlamentul European și statele-membre au decis astăzi asupra certificatului sanitar european Covid. Scopul documentului este acela de a facilita călătoriile în Uniunea Europeană pe perioada pandemiei actuale.

Documentul va purta denumirea de „certificatul verde digital european” și va arăta că cel care îl deține a fost vaccinat împotriva Covid-19, că are un test negativ efectuat recent sau că a trecut deja prin boală. Conform datelor, vor fi trei certificate distincte.

Certificatul poate fi deținut în format digital sau pe hârtie și ar urma să intre în vigoare timp de 12 luni. S-a mai stabilit și ca certificatul să nu fi o condiție pentru exercitarea dreptului la libera circulație.

Compromisul la care au ajuns parlamentarii europeni pentru costul testelor este că trebuie să se găsească teste „abordabile şi accesibile”. Astfel, Comisia Europeană își ia angajamentul de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste și se va folosi pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european”, iar la nevoie, vor mobiliza alte 100 de milioane de euro suplimentare.

În ceea ce privește carantinarea sau teste suplimentare impuse de țara în care călătoresc, statele member au dorit să aibă dreptul de a institui astfel de măsuri, de exemplu în situaţii excepţionale de răspândirea unor noi forme ale coronavirusului.

Discuțiile arată că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, făcând referire la carantină sau noi teste, cu excepţia în cazul în care vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Acordul final va urma să se aprobe în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie și să fie disponibil înainte de luna iulie.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online