În urma unui sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare, s-a constatat că cetățenii europeni sprijină cu fermitate colaborarea cu țările din întreaga lumea.

Deși războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat multe industrii, pentru cetățenii europeni, nu a scăzut interesul pentru dezvoltarea internațională. Astfel, cooperarea cu țările membre este una dintre cele mai susținute politici ale UE, conform tendinței din ultimii ani.

Totodată, în contextul războiului, pe primul loc în clasamentul celor mai iminente provocări cu care ne confruntăm, 40% dintre respondenți au nominalizat pacea și securitatea. În același clasament, pe locul 2 se află sănătatea (39%), urmată de educație (37%) și de apă și salubritate (30%). Pe de altă parte, 25% consideră creșterea economică și ocuparea forței de muncă ca fiind cele mai stringente provocări.

În același raport, se observă că peste 80% din participanții sondajului, susțin combaterea sărăciei în țările membre și consideră că ar trebui să fie printre prioritățile Uniunii Europene, iar un procentaj de 89%susține lupta împotriva schimbărilor climatice sprijinită de UE. Astfel, este susținut și Pactul verde european ce stă la baza activităților desfășurate de Uniunea Europeană, în parteneriat cu țările membre.

În ceea ce privește educația și digitalizarea, peste 91% din respondenți consideră ca promovarea educației în toate țările membre ar trebui să fie o prioritate, iar 79%sprijină procesul de digitalizare.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, JuttaUrpilainen a declarat: „Invadarea Ucrainei de către Rusia pune sub semnul întrebării ordinea mondială internațională și amenință să împartă lumea în două, însă noi nu vom întoarce spatele partenerilor noștri. Sprijinul continuu al cetățenilor europeni pentru cooperarea internațională demonstrează solidaritatea Europei cu partenerii noștri din întreaga lume și valorile sale solide din cadrul relațiilor cu aceștia.”. Totodată, aceasta va prezenta în perioada 21-22 iunie, noua strategie UE, Global Gateway”, pentru investiții în infrastructură ce va contribui la reducerea inegalităților și realizarea obiectivelor.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online