Consiliul a adoptat decizia privind încheierea Acordului comercial și de cooperare UE-Regatul Unit

79

Consiliul a adoptat, astăzi, o decizie privind încheierea Acordului comercial și de cooperare și a Acordului privind securitatea informațiilor dintre UE și Regatul Unit. Aceasta este ultima etapă pentru Uniunea Europeană, în procesul de ratificare a acordurilor.

Regatul Unit va fi, acum, notificat cu privire la finalizarea procedurilor interne ale UE. Apoi, acordurile și textele care le însoțesc vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, înainte de sfârșitul lunii.

La 1 mai 2021, ambele acorduri vor intra în vigoare.

Secretara de stat pentru Afaceri Europene a Portugaliei, Ana Paula Zacarias, spune că încheierea acordului este în interesul cetățenilor și al companiilor.

“Astăzi, deschidem un nou capitol în relațiile noastre cu Regatul Unit. Încheierea acordului comercial și de cooperare va asigura securitatea juridică, în cadrul noii relații dintre UE și Regatul Unit, în interesul cetățenilor și al întreprinderilor de ambele părți ale Canalului Mânecii. Apreciem faptul că Regatul Unit este un vecin bun, un aliat vechi și un partener important.”

Context

Negociatorii au ajuns la o înțelegere cu privire la un Acord comercial și de cooperare și la un Acord privind securitatea informațiilor între Uniunea Europeană și Regatul Unit, la 24 decembrie 2020.

La 29 decembrie 2020, Consiliul a adoptat decizia privind semnarea Acordului comercial și de cooperare și a unui Acord privind securitatea informațiilor între UE și Regatul Unit și aplicarea cu titlu provizoriu a acestora, începând cu 1 ianuarie 2021. Acordurile au fost, apoi, semnate de cele două părți, la 30 decembrie 2020. Acordurile au fost aplicate, cu titlu provizoriu, de la 1 ianuarie 2021.

Acordurile prevedeau o aplicare, cu titlu provizoriu, limitată în timp, până la sfârșitul lunii februarie, cu excepția cazului în care părțile conveneau asupra unei date ulterioare.

La 23 februarie, Consiliul de parteneriat UE-Regatul Unit a decis, la solicitarea UE, să prelungească aplicarea cu titlu provizoriu,până la 30 aprilie 2021, pentru a acorda suficient timp, în vederea finalizării revizuirii de către experții juriști-lingviști a Acordului, în toate cele 24 de limbi. Autentificarea tuturor celor 24 de versiuni lingvistice ale Acordului a fost finalizată la 21 aprilie.

La 26 februarie 2021, Consiliul a solicitat aprobarea Parlamentului European, pentru decizia sa privind încheierea Acordurilor, aprobare pe care Parlamentul European și-a dat-o la 27 aprilie.

Facebook Comments