Se apropie Paștele, iar mulți români au ales să petreacă această Sărbătoare pe alte meleaguri. Care au fost criteriile de alegere a destinațiilor externe de vacanță și cât mai contează România pentru turiștii străini, dar și pentru cei români, ne spune consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Ce destinații externe au preferat românii, pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale?

Românii au ales, în primul rând, destinațiile unde pot ajunge ușor, doar pe baza unui test PCR sau, mai nou, a adeverinței de vaccinare. De asemenea, românii au fost atenți și la lista galbenă a țărilor, nedorind să stea în carantină, la revenirea în țară. În acest an, de multe ori, nu a mai contat distanța, ci doar să existe zbor direct și să nu fie restricții multe.

La ora actuală, cea mai solicitată destinație externă este Egiptul, destinație care a reintrat în forță pe harta preferințelor românilor, încă de la finele toamnei anului precedent. Cum se explică ascensiunea Egiptului? Simplu. Stabilitatea situației pandemice, solicitarea doar a unui test PCR negativ, la intrarea în țară și, nu în ultimul rând, servicii de mare calitate la tarife mici.

De exemplu, un cuplu va plăti frecvent pentru cazare la 5 stele, cu servicii all-inclusive, în Hurghada sau Sharm El Sheikh, între 700 și 1000 de euro, pentru o săptămână, cu zborul charter inclus.

Pentru Egipt, la ora actuală sunt minim 10 curse charter pe zi, dinspre mai multe orașe din România. Deci, numai de Paște vom vorbi de mii de turiști români, în stațiunile de la Marea Roșie.

De asemenea, au prins destinațiile exotice precum Maldive, Seychelles, Republica Dominicană sau Zanzibar (Tanzania), pentru cei care și-au permis să achite de la 1500 de euro în sus, de persoană.

Alte destinații solicitate sunt Emiratele Arabe Unite, în special cu Dubai, insulele Tenerife (care țin de Spania), Madeira (care țin de Portugalia) și Maroc.

Există destinații tradiționale ale românilor, care au scăzut drastic în preferințe, din cauza condițiilor impuse de autoritățile acestor state, în pandemie?

De Paște, au scăzut mult Grecia și Bulgaria. Preferințe existau pentru aceste destinații, însă, deși condițiile de intrare în aceste țări au fost special relaxate, pentru turiștii care doresc să vină cu ocazia Sărbătorilor Pascale, ele se află, pentru România, pe lista galbenă. Aceasta înseamnă că, dacă nu au adeverință de vaccinare sau dacă nu au fost infectați cu covid-19 în ultimele 90 de zile, turiștii români trebuie să stea în carantină 14 zile, la revenirea în țară, ori 10 zile, dacă prezintă la graniță un test PCR negativ. Ceea ce este neconvenabil pentru majoritatea.

Aceste condiții mi se par exagerate, mai ales în contextul în care, din iunie, se discută la nivelul Uniunii Europene de introducerea ”certificatului verde”, care ar trebui să fie unitar pentru toate statele UE și să permită accesul liber al turiștilor în alte țări, pe baza unui vaccin, test PCR, test de imunitate și, posibil, test rapid antigen.

Alte țări, precum Croația, Bulgaria sau Grecia au relaxat condițiile de intrare în țară și mai multe țări au semnat acorduri bilaterale între ele.

Alte destinații externe de Paște afectate din aceleași motive de restricții sunt Israel, Turcia, dar și – în general – city break-urile în orașele europene.

Românii alegeau, în trecut și orașe precum Viena, Paris, Roma, Barcelona, Londra, Budapesta, Praga, Atena, Milano, Lisabona și multe altele.

Ce destinații externe au apărut, ca noutăți, în preferințele românilor și de ce?

Nu putem spune că sunt noutăți absolute, însă, după cum afirmam mai sus, a crescut enorm cererea pentru Egipt și pentru destinațiile exotice enumerate (Maldive, Seychelles, Zanzibar, Kenya, ori Republica Dominicană). Chiar și Mexic, cu toate problemele întâmpinate la începutul lunii februarie, înregistrează solicitări.

O destinație care sunt convins că va prinde, cel puțin în sezonul estival, este Albania. Deja, mai multe agenții de turism au început să promoveze această destinație, unde turistului nu i se solicită nimic la graniță. Plajele generoase de la Mările Adriatică și Ionică, prețurile încă mici, precum și serviciile care se îmbunătățesc de la an, la an, atrag turiștii din toată Europa către această destinație.

De obicei, iarna și primăvara românii solicitau și înainte de izbucnirea pandemiei destinații mai calde, precum Egipt sau Dubai, ori destinații exotice. De data aceasta, a primat, așa cum spuneam, condiția accesului facil la o destinație, precum și aceea de a nu se afla pe o listă galbenă. Mai nimeni nu dorește să stea în carantină, la revenirea în țară.

Credeți că, după pandemie, destinațiile noi – apărute tocmai datorită regimului lor relaxant privind restricțiile – vor rămâne în preferințele românilor, ori a fost ceva de moment?

Anumite destinații, precum cele exotice sau Dubai, cred că vor rămâne în topul cererii tot timpul anului, cu excepția sezonului estival, când românii se vor îndrepta iarăși către destinațiile mediteraneene clasice, precum Grecia, Turcia, Spania, Italia, Malta, ori Cipru.

Cred că Egiptul va rămâne, de acum înainte, o destinație solicitată tot timpul anului, fiind descoperită de mult mai mulți români decât în trecut și rivalizând mult cu regiuni turistice, precum Antalya. Singurul impediment al Egiptului este, poate, că vara este extrem de cald. Dar prețurile foarte accesibile vor atrage întotdeauna.

Cum se plasează România, ca destinație de vacanță pentru turiștii străini?

Din păcate, la ora actuală, destul de slab. Înainte de izbucnirea pandemiei, România începuse să crească în preferințele turiștilor străini, în special pentru circuite, city break-uri, turism cultural, turism de aventură, turism de evenimente și de afaceri.

Sper c,a începând cu sezonul estival, să reprimim măcar un pic din cât primeam înainte.

Din păcate, la nivel de guvern, promovarea turistică a României nu constituie o prioritate, în acest an. Păcat, mare păcat. Lăsând la o parte problemele interne, trebuie să știți că promovarea turistică trebuie făcută cu mult timp înainte, pentru a fi eficientă și pentru a crește imaginea țării.

De asemenea, sunt țări, precum Israel, Grecia, Bulgaria și altele, care doresc să semneze acorduri cu România, pentru libera circulație a turiștilor. Ele vor, România tot amână. Nu știu de unde și de ce atât de multă precauție. Israelul era, în anii ”normali”, pe locul doi, în topul turiștilor străini care vizitează țara noastră, dar pe locul întâi la cheltuieli, iar din Bulgaria, de asemenea, ne vin foarte mulți vizitatori, fiind țară vecină. Chiar și din Grecia primeam undeva la aproape 100.000 de turiști, în ultimii ani.

În concluzie, România s-ar plasa bine ca destinație de vacanță, dacă s-ar promova și dacă și-ar redeschide granițele.

Cât de preferată este România, pentru turiștii… români?!!

România a fost mereu preferată de către români. Statisticile au arătat mereu că, la 2-3 milioane de români, care călătoresc peste hotare ca turiști, în România avem 8-9 milioane de români, care consumă nopți de cazare. Mă refer la perioada ante-2020.

Da, pot spune că românii au redescoperit și mai mult propria țară, din cauza (sau datorită) pandemiei.

Au prins bine pensiunile rurale, mulți turiști căutând, mai mult ca oricând, liniștea, izolarea într-un cadru natural, alături de cei dragi. În timpul concediilor, sunt turiști care au ales și petrecerea unei săptămâni la o pensiune, nu doar a unui weekend, precum era obiceiul, în trecut. Vorbim de regiuni precum Bran-Moieciu, Țara Făgărașului, Mărginimea Sibiului, Covasna și Harghita – deci Ținutul Secuiesc, Oltenia de sub Munte, Maramureș, Bucovina, Neamț, Buzău, dar și Delta Dunării.

De asemenea, au fost și sunt solicitate stațiunile balneare și montane, aflate tot în cadre naturale deosebite.

Firește, nu uităm de litoralul românesc, unde s-a investit mult, în continuare. Un atu în plus al acestui an este reprezentat de lățirea plajelor în Mamaia Nord – Năvodari. Poate că, de Paște, litoralul a fost ales de mai puțini turiști, motivele fiind două: întâi, turiștii au acordat prioritate obiceiurior de Paște, care implică petrecerea sărbătorilor cu familia, într-un loc liniștit și mai puțin obiceiurilor de 1 Mai; apoi, de 1 Mai ne gândeam la litoral, distracție, petreceri – ceea ce nu este cazul, încă.

Păcat că au fost eliminate voucherele de vacanță, pentru acest an. Ar fi reprezentat o gură de oxigen important, pentru turismul intern și ar fi pregătit România pentru incoming.

Sper ca și guvernul să realizeze că incomingul, deci aducerea de turiști străini, înseamnă export de servicii. Un export de servicii ”verde”, care nu implică scoaterea din țară a unor resurse sau transportul unor materiale. Din păcate, de multe ori se uită de ideea de export, preferându-se fondurile europene – nimic rău – și împrumuturile. Dar cei mai mulți bani intră într-o țară în urma exporturilor, care înseamnă plusvaloare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online