Consiliul Concurenței a elaborat acest ghid pentru a crește gradul de conștientizare, în ceea ce privește conformarea cu normele din domeniul concurenței și de a oferi sfaturi practice, în acest sens.

Printre altele, documentul explică faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Astfel, pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea pricipiilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu.

Însă, chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei respective, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre.

Ca urmare, Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice, pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Autorității de Concurență din România, dar şi a altor autorităţi similare, precum şi o serie de recomandări, pentru evitarea încălcării legii.

Documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei, în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Observațiile primite în perioada de consultare publică au fost preluate și incluse în forma finală a Ghidului.

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii  este acum disponibil pe pagina de internet a Autorității de Concurență – www.consiliulconcurentei.ro.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online