“Ușoara scădere a șomajului, anunțată de INS pentru luna decembrie 2020, comparativ cu noiembrie, poate fi doar conjuncturală”, a declarat pentru onlinepress.ro, președintele PIAROM, Cristian Pârvan.

În luna decembrie 2020, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 4,9%, cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât în luna prcedentă, arată Institutul Național de Statistică (INS):

rata somajului

Comentând aceste date statistice, președintele PIAROM, Cristian Pârvan, ne-a declarat:

„În primul rând, trebuie amintit faptul că decembrie este luna în care se oferă multe locuri de muncă temporare, sezoniere, în servicii diverse, comerț, curierat, culinare s.a. Acest lucru ar explica ușoara scădere a șomajului, care poate fi doar conjuncturală.

Pe de altă parte, conform comunicatului INS, pe cele patru sectoare mari: industrie, construcții, servicii și comerț, opinia managerilor arată că, până în martie 2021, se va înregistra o constantă a locurilor de muncă, chiar cu o ușoară scădere în domeniul construcțiilor.

Nu în ultimul rând, incertitudinea provocată de pandemie, dublată de scăderea economiilor din zona UE (Franța – cca 8%, Germania – 4-5% etc.), precum și reticența firmelor în a investi (comunicatul BNR arată creșterea depozitelor făcute de firme) sunt tot atâtea necunoscute pentru mediul de afaceri – și nu numai – din România.”

Nu e un paradox faptul că avem șomaj, însă mulți angajatori de plâng de lipsa forței de muncă, în diverse meserii?

O frână puternică în acest domeniu o reprezintă imposibilitatea angajatorilor noștri de a oferi o salarizare competitivă pentru muncitorii calificați, pentru cei performanți, comparativ cu țările dezvoltate economic, iar aceștia preferă să lucreze în afara României.

Pe de altă parte, nu lipsa de dorință a angajatorilor duce la această situație, ci PRODUCTIVITATEA generală slabă a economiei românești, generată de structura sa, orientată către consum și nu către domenii productive sau inovative. Producția constituie baza soluționării mai rapide a crizelor (vezi cazul Germaniei, comparative cu Franța, Spania sau Italia), însă României îi lipsește o strategie industrială.

De ce nu iau angajatorii inițiativa reconversiei profesionale, pentru șomeri, pe meseriile dorite de ei?

 Adevărul este că unele companii ar dori să investească în pregătirea unor muncitori, dar angajarea la “stat” este mult mai atractivă pentru aceștia, nu numai din punctul de vedere al salariului, cum am explicat înainte, ci și din cel al răspunderii asumate, in mare parte.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online