România pare a fi singura țară care, în actualul context, subfinanțează sistemul de sănătate, în principal domeniul Terapiei Intensive, locul care poate face diferența între viața și moartea unui om.
Reducerea cu 65% a bugetului pentru acest sector, de către Guvern, este absolut inacceptabilă, chiar și în condiții normale. Iar, în condiții de pandemie, reprezintă un adevărat atentat la adresa sănătății oamenilor – scrie Corina Crețu, pe pagina sa de Facebook.
Corina Crețu mai spune că reglementările europene dau posibilitatea fiecărui stat membru UE (deci, inclusiv României) să beneficieze de sume consistente, pentru sistemul de sănătate.
„Exact acum un an, am adoptat în Parlamentul European, măsuri care să ofere sprijin de urgență Statelor Membre, în lupta împotriva pandemiei și care să ajute sistemele naționale de sănătate.
Modificarea regulamentului privind Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020 a permis mobilizarea a miliarde de euro, în lupta împotriva pandemiei, bani care ar fi trebuit folosiți pentru sprijinirea sistemelor medicale naționale.
Totodată, am adoptat la nivelul Parlamentului European măsuri excepționale, pentru flexibilizarea folosirii fondurilor structurale și de coeziune, astfel încât să fie redusă vulnerabilitatea economiilor naționale și să fie protejați cetățenii, în fața efectelor economice nefaste ale acestei crize.
Astfel, toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune (este vorba despre Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune) pot fi redirecționate de Statele Membre – până în anul 2023 – unde au cel mai urgent nevoie de ele, fiind posibile chiar transferurile dintre fonduri, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică. Totodată, cerințele de cofinanțare sunt eliminate, ceea ce reprezintă un ajutor suplimentar pentru state.
În plus, in noiembrie 2020, am votat in Parlamentul European programul EU4Health, pentru o Uniune Europeană a Sănătății.
Cred ca Guvernul României ar fi trebuit să își planifice deja, de mai bine de un an, modul de folosire a bugetului national și european, pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.
Reamintesc că rata de absorbție, pentru exercițiul financiar 2014-2020, se afla la ora actuala la 52%, deci, Romania putea, încă de acum un an, să își redirecționeze fondurile necheltuite, spre domeniul sănătății, atât de important pentru cetățeni”.