Comisia continuă să acorde sprijin financiar, prin intermediul pachetului privind mobilitatea, din cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență, punând la dispoziția unui număr de șase state membre finanțări de peste 14 milioane de euro, pentru transportul de materiale, folosite pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de tratamente împotriva COVID-19.

Această sumă se adaugă celor 150 milioane de euro, deja puse la dispoziție pentru transportul de produse medicale esențiale, începând de anul trecut.

Pachetul privind mobilitatea va finanța, de exemplu, transporturi de medicamente pentru terapie intensivă, destinate Belgiei și de seringi și ace destinate Italiei.

Ceilalți beneficiari ai finanțării acordate de UE sunt Austria, Cehia, România și Slovenia.

În total, s-au finanțat peste 1.000 de zboruri și 500 de livrări.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că este finanțat transportul produselor de primă necesitate.

„UE a sprijinit, în continuare, lanțurile de aprovizionare și livrările de echipamente medicale. De la începutul pandemiei, Instrumentul pentru sprijin de urgență s-a dovedit a fi deosebit de util, în eforturile noastre comune de combatere a pandemiei de COVID-19. Prin acest pachet, care este cel mai recent, dintr-o serie de alte pachete, am finanțat transportul de produse de primă necesitate, pentru a contribui la salvarea vieților pacienților și la impulsionarea campaniilor naționale de vaccinare”.

Context

Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI) face parte dintr-o gamă mai largă de instrumente, prin intermediul cărora UE furnizează asistență, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, inclusiv rescEU, procedurile comune de achiziții publice și Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus, care vin în completarea eforturilor depuse de statele membre, la nivel național.

Datorită ESI, Uniunea Europeană poate să sprijine statele membre, atunci când o criză are o amploare și un impact excepționale, cu consecințe considerabile asupra vieții cetățenilor.

În aprilie 2020, ESI a fost activat pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei de COVID-19.

Asistența acordată prin intermediul acestui instrument continuă să aibă o importanță fundamentală.

În perioada aprilie-septembrie 2020, în cadrul primei cereri de finanțare pentru transporturi de mărfuri, ESI a pus la dispoziție 150 de milioane de euro unui număr de 18 state membre și Regatului Unit, pentru transportul de produse medicale esențiale.

Această finanțare a sprijinit peste 1.000 de zboruri și 500 de operațiuni de transport pe cale rutieră și maritimă, prin care s-au livrat echipamente individuale de protecție, medicamente și echipamente medicale, contribuind, astfel, la salvarea de vieți omenești.

Până la sfârșitul lunii iunie 2021, s-au mai acordat finanțări care totalizează 1,15 milioane de euro, pentru transportul unui număr de 293 de membri ai personalului medical și 35 de pacienți.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online