Dr. Kathryn Huff, Secretarul Adjunct Interimar pentru Energie Nucleară, din Departamentul pentru Energie al SUA și David Muniz, Chargé d’Affaires al SUA, au vizitat astăzi Centrala Nucleară de la Cernavodă, pentru a da startul discuțiilor bilaterale, în legătură cu recenta promulgare a Acordului Interguvernamental dintre SUA și România.

Vizita marchează și cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Acesta este dovada unei relații de prietenie care nu doar asigură securitatea României, într-o regiune importantă din punct de vedere geopolitic, ci și urmărește să facă din România un aliat mai puternic, mai prosper și independent din punct de vedere energetic, al Statelor Unite și al statelor membre NATO.

Acordul bilateral dintre România și SUA vizează dezvoltarea capacității energiei nucleare a României.

În contextul abordării strategice a Administrației Biden de a combate schimbările climatice, prin generarea de energie curată, acest proiect face parte dintr-un context mai larg, în care Ambasada noastră lucrează cu Guvernul român, pentru a sprijini tranziția țării către energie curată.

David Muniz a subliniat parteneriatul puternic dintre cele două state, pentru o Românie independentă energetic.

„Astăzi, viziunea noastră comună pentru o Românie care este independentă energetic, beneficiază de securitate energetică și este capabilă să-și asigure resursele de energie curată necesare în plan intern este mult mai aproape de realitate. Doi ani de eforturi comune și angajament, în numele ambelor națiuni, ne-au adus în acest punct. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a avansa Parteneriatul nostru Strategic, decât prin a sublinia progresul real pe care l-am făcut, în ceea ce privește viitorul energiei nucleare civile din această țară”.

În timpul vizitei la Centrala Nucleară, Secretarul Adjunct Interimar Kathryn Huff a discutat despre finanțarea proiectului, în valoare de miliarde de dolari. Delegația, primită de CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a făcut un tur al unităților reactoarelor.

Secretarul Adjunct Interimar Kathryn Huff a pledat pentru o energie curată.

„Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară, la Centrala de la Cernavodă și – de asemenea – activități ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susține independența energetică a României, precum și crearea, la nivel local, a unui lanț de aprovizionare pentru energia curată, dar și cercetare de ultimă generație și dezvoltarea forței de muncă”.

Acordul Extins Interguvernamental dintre România și SUA permite cooperarea în domenii importante pentru România și în sectorul energiei nucleare civile, în special, în ceea ce privește proiectele de construire a Unităților 3 și 4 și de extindere a duratei de viață a Unității 1.

Un Memorandum de Înțelegere a fost semnat cu Banca de Export-Import a Statelor Unite, care și-a exprimat interesul de a acorda sprijinul financiar necesar dezvoltării proiectelor în domeniul energiei nucleare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online