Începe prin a înțelege cum funcționează fiecare instrument financiar. Este, poate, cea mai importantă regulă. Dacă nu înțelegi ce faci cu banii tăi, îi poți pierde foarte ușor, fără ca măcar să pricepi ce s-a întâmplat!

Dacă vrei să investești, întâi începi să te educi. Pentru că este foarte important să investești doar în ceea ce înțelegi cum funcționează. Altfel, poți să pierzi bani sau timp, ori oportunități, dacă alegi ceva care nu este potrivit pentru nevoile tale.

Fă-ți un profil de investitor, în funcție de abilitățile și cerințele tale

Obligatoriu, înainte să începi să investești, trebuie să îți faci un profil de investitor. Ori ți-l faci singur, ori online (se găsesc diferite chestionare, ori apelând la un consultant financiar), ca să știi pe ce perioada ești dispus să investești, care îți este toleranța la risc și – în funcție de aceasta – poți face un plan de investiții.

Fiindcă, dacă ai profil de investitor conservator, unde siguranța banilor este cea care contează cel mai mult și ai aversiune la risc și te apuci să investești în instrumente volatile (care cresc și scad), când vei vedea că încep să scadă, intri în panică și vinzi, pierzând bani.

Investește doar sume pe care îți permiți să le pierzi

Este foarte important, ca investitor începător, să investești, lunar, sume mici, pe care ți le poți permite să le pierzi, în cazul în care investiția se dovedește a nu fi reușită.

Începe alocând sume mici pe fiecare instrument nou, pentru a le testa și – astfel – a le înțelege.

Cu 100 de lei, poți testa atât investiții în fonduri mutuale, cât și titluri de stat, obligațiuni sau acțiuni.

Și majoritatea instituțiilor permit să faci aceste investiții recurent, adică, în fiecare lună setezi o sumă de bani, care va fi investită automat, la o anumită dată, în acele instrumente financiare.

Investiții diversificate

De asemenea, trebuie să faci investiții diversificate (se spune că „nu trebuie să pui toate ouăle într-un singur coș”), deoarece se poate întâmpla ca o investiție să fie profitabilă, iar alta nu.

În felul acesta, poți căpăta experiență și poți vedea și cum evoluează domeniile care pot aduce profit.

Tocmai pentru a reduce riscul, în investiții, diversificarea portofoliului este foarte importantă. Să investești în instrumente diferite, în monede diferite, în domenii diferite. Tocmai pentru a se compensa eventualele pierderi de pe unele instrumente, cu creșterile de pe altele.

Instrumente deja diversificate sunt fondurile mutuale sau de investiții.

Ele pun la un loc banii mai multor investitori și investesc în multe instrumente, de la depozite și titluri de stat, la obligațiuni și acțiuni.

Astfel, într-o singură unitate de fond ai o diversificare foarte mare. Sunt administrate de profesioniști și sunt la îndemana oricui, fiindcă se poate investi prin bănci, iar majoritatea permit investirea de sume mici și regulate, direct din internet banking.

Timpul lucrează în favoarea ta

O altă recomandare importantă este să faci investiții pe termen lung, deoarece timpul lucrează în favoarea ta și te folosești de puterea dobânzii compuse. Adica, dobanda, randamentul care se adaugă la căștig, dacă îl reinvestesti și nu îl scoți să-l folosești.

Pentru a-ți proteja economiile de inflație și având în vedere dobânzile scăzute la depozite, cel mai bine este să investești doar o parte dintre economii.

Cel mai bine este să pui deoparte un fond de urgență și de siguranță, iar restul poți să-l investești, în funcție de obiectivele pe care ți le propui, pe termen lung (de exemplu, pentru pensie sau pentru studiile copiilor).

Dacă intrați, acum, pe FinZoom.ro, în secțiunea de fonduri de investiții comparate, fondurile cu risc mediu au randamente, după un an, de 8-26%, iar cele cu risc ridicat (care investesc mai mult în actțuni pe bursă) au randamente cuprinse între 23-44%, în vreme ce cele cu risc scăzut, între 2-11%.

Atenție, însă, că randamentele trecute nu garantează randamente viitoare!

De aceea, este important să investești regulat (prinzi și perioade de scădere, dar și de creștere) și pe termen de cel puțin 3-5 ani.

La fel de diversificate sunt și fondurile de pensii, care au avut randamente de peste 8% pe an și care sunt tot fonduri de investiții, dar mai reglementate și unde contribuțiile deponenților sunt garantate, dar de unde nu poți scoate banii decât în anumite condiții (după ce te pensionezi, la pensia obligatorie și dupa 60 ani, la pensia facultativă).

Cum să alegi

Atunci când alegi un instrument financiar, te uiți după mai multe criterii: randament (cât caștigi), risc (cât sunt de garantate, până la care este șansa să pierzi tot), lichiditate (cât de repede ai acces la bani) și taxe (cât platești taxe pentru cîștig) și îți faci un portofoliu de mai multe instrumente.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online