Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în urma anunțului făcut de Gazprom de a întrerupe livrarea de gaze în anumite state membre ale UE, că acest lucru este nejustificat si inacceptabil și că nu a luat comisia prin surprindere, acest lucru demonstrând încă o dată că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere.

,, Anunțul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienți din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de șantaj. Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere. Acest scenariu nu ne-a luat prin surprindere. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.”

Von der Layen subliniază că Comisia Europeană a depus eforturi pentru a asigura livrări alternative de gaze iar statele membre au instituit planuri de urgență pentru astfel de scenarii.

„Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au instituit planuri de urgență exact pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu acestea într-un spirit de coordonare și solidaritate.”

Președinta Comisiei Europene, transmite că va continua sa facă demersuri, împreună cu alți lideri europeni si mondiali, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie in Europa, asigurându-i pe europeni de unitate si solidaritate cu statele membre afectate de această nouă provocare.

„De asemenea, vom continua (n.r. Comisia Europeană) să colaborăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Voi continua să fac demersuri, împreună cu lideri europeni și mondiali, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Îi asigur pe europeni că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate de această nouă provocare. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin.”

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online