Prim Ministrul Nicolae Ciucă, a declarat, după vizita în Ucraina că, Romania condamnă în cei mai duri termeni, încălcarea de către Rusia a suveranității si integrității teritoriale ale Ucrainei, afirmând că întreaga lume ar trebui să vadă si să elogieze curajul poporului ucrainean de a-si urma liber propriul drum.

„România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional. Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune. Transmit profunde condoleanțe pentru pierderea atâtor vieți omenești nevinovate și regret pentru distrugerile materiale uriașe din Ucraina. Întreaga lume ar trebui să vadă și să elogieze curajul poporului ucrainean de a-și urma liber propriul drum.”

Nicolae Ciucă a mai afirmat că invazia rusă continuă cu tot mai multe victime și încalcă orice regulă a dreptului internațional umanitar care contravine valorilor morale fundamentale ale umanității.

„Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocitățile din Bucha, Borodianka, Irpin și alte părți ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanității. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârșitor, în mod legitim, de comunitatea internațională.”

Premierul a reiterat faptul că trebuie să se ia toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere pe toți cei implicați in acest război ilegal, reafirmând poziția solidară nu numai  a Președintelui României, Guvernului și Parlamentului, dar și a fiecărui român.

„Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere și a-i pedepsi pe toți cei responsabili pentru proiectarea, finanțarea și implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, dorește pace, libertate și prosperitate. Aduc astăzi aici, cu mine, nu doar dovada solidarității Președintelui României, Guvernului și Parlamentului, dar și solidaritatea sinceră a fiecărui român.”

Primul Ministru, mai declarat că, încă de la ocuparea ilegală a Crimei în 2014 și până la agresiunea pe care o vedem acum, Romania a susținut independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, făcând referire la granițele statului ucrainean, recunoscute la nivel internațional.

„România, încă de la momentul ocupării ilegale a Peninsulei Crimeea, în 2014, și până la agresiunea pe scară largă din zilele noastre, a susținut ferm independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Când spun integritate teritorială, fac referire la granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional. România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată.”

Nicolae Ciuca mai susține ca hastagul „#StandWithUkraine”, s-a transformat într-un motto de recâștigare a libertății.

„#StandWithUkraine s-a transformat într-un motto universal de recâștigare a libertății, într-un apel general pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. După cum știți, toți ucrainenii care au fugit din calea atrocităților comise de Rusia au fost și sunt bineveniți în casele, bisericile, școlile, adăposturile din România. Peste 820.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița României. Ei au fost și sunt bineveniți în inimile și sufletele noastre. Doresc să vă asigur încă o dată că cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii, pentru cei ce doresc să-și câștige traiul.”

Premierul subliniază disponibilitatea României de a veni în continuare în ajutorul Ucrainei, reiterând utilitatea hub-ului umanitar la granița cu Ucraina, pentru a eficientiza asistența umanitară acordată cetățenilor ucraineni.

„La fel de important este și ajutorul acordat Ucrainei, iar în acest sens aș dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul țării dumneavoastră. Subliniez utilitatea hub-ului umanitar lansat la 9 martie, la granița cu Ucraina, pentru a eficientiza asistența umanitară acordată cetățenilor ucraineni. Acesta a fost tranzitat de 32 de convoaie umanitare, atât internaționale, cât și românești. Românii înșiși au oferit pachete consistente de asistență umanitară, fie sub formă de provizii medicale, mâncare, combustibil sau alte produse de bază, necesare cetățenilor ucraineni. Știu că putem face mai mult și vom face mai mult.”

Șeful Executivului, a mai declarat ca a venit la Kiev „pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăți și avansa relațiile bilaterale la un nou nivel”.

„Am venit aici pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăți și avansa relațiile bilaterale la un nou nivel. Circumstanțele actuale ne arată cât de importante sunt legăturile româno-ucrainene în regiune. Am discutat despre modalități practice de consolidare a relațiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor și energetic. România a luat deja măsuri pentru a facilita tranzitul transportatorilor de marfă ucraineni pe teritoriul său, de a permite transportul produselor de origine animală și cerealelor din Ucraina și de a extinde capacitățile portului Constanța pentru mărfuri din țara dumneavoastră.”

Premierul a adus în discuție si importanța reunirii miniștrilor energiei, economiei si transporturilor din Romania, pentru a stabili toate detaliile tehnice care să dezvolte infrastructura și să faciliteze tranzitul transportului de marfă

„Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească și să găsească soluții împreună.
De asemenea, România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces”

Nicolae Ciuca a făcut referire și la etnicii români din Ucraina care s-au dovedit a fi buni cetățeni ai țării in care locuiesc, implicându-se în efortul de respingere a agresiunii ruse.

„Sunt convins că împreună ne vom asigura că identitatea lor culturală va fi păstrată în cele mai bune condiții. Ucrainenii doresc să-și ocupe locul de drept în familia europeană, alături de alți oamenii care împărtășesc aceleași valori. Nimeni nu are dreptul de zdrobi o aspirație legitimă, atât de puternic înrădăcinată în alegerile, identitatea și conștiința poporului ucrainean. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.  Sunt mândru și onorat să fiu astăzi aici și vă asigur că România și întreg poporul român susțin pe deplin Ucraina pe drumul său european.”

În final, Nicolae Ciucă, a dat asigurări că Romania va continua eforturile pentru a creste securitatea în regiunea Mării Negre.

„În final, doresc să vă asigur că România va continua să depună toate eforturile pentru a crește, împreună cu partenerii și aliații săi, securitatea în această regiune a Mării Negre pe care toți o numim acasă și unde fiecare dintre noi dorește să trăiască în pace.”

„Trăiască prietenia și parteneriatul româno-ucrainean!”, a transmis premierul, la finalul discursului.