Astăzi, de Ziua Internațională de conștientizare a autismului, ne gândim la cei 7000 de copii din România care conform statisticilor oficiale sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA), precum și la cei aproximativ 30.000 de copii nediagnosticați oficial, dar care se luptă în fiecare zi cu această tulburare. De asemenea, ne amintim că 1% din populația globului trăiește cu tulburare de spectru autist.
Astăzi, ar trebui să arătăm că suntem din ce în ce mai mulți cei care îi susținem și încercăm să le oferim suport. Reamintim că o propunere de modificare a Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate se află blocată în Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților de un an și jumătate, din decembrie 2018. Este un document lucrat împreună cu organizațiile neguvernamentale care luptă pentru copiii și adulții cu TSA și care ar ajuta ca mecanismul de recuperare, tratament și suport pentru persoanele cu TSA să devină eficient și să ofere rezultate. Cea mai mare dovadă de solidaritate din partea parlamentarilor ar fi deblocarea și votarea propunerii.
Această perioadă de izolare se resimte și mai mult de către persoanele cu TSA, din cauza restricțiilor de acces la terapie și la lucrul direct cu specialiști. Părinții copiilor cu TSA au nevoie mai mult ca oricând de sprijin suplimentar care a venit doar din partea ONG-urilor, prin punerea la dispoziție gratis a resurselor online pentru terapia ABA de exemplu. Salutăm munca organizațiilor și a psihoterapeuților care își oferă ajutorul online pentru a depăși cât se poate de bine criza actuală. Din păcate însă, șocul economic va lovi cu siguranță și în aceste organizații afectând eforturile lor.
De aceea, tragem un semnal de alarmă că trebuie găsite urgent măsuri concrete atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru ONG-urile din domeniu. Și este datoria autorităților în primul rând să intervină și să nu vulnerabilizeze și mai mult această categorie de persoane și-așa defavorizate.
În mod normal, pe 2 aprilie aș fi fost prezentă la unul dintre evenimentele organizate de asociațiile de profil și aș fi purtat albastru. În acest an însă, aprind virtual lumina albastră a solidarității și mă alătur tuturor celor care stau acasă cu gândul la persoanele cu TSA. Cred cu tărie că solidaritatea trebuie să ne unească în jurul unei cauze nu doar în momente de criză și că responsabilitatea politicienilor trebuie să fie constantă. Avem datoria să ajutăm persoanele cu TSA, avem mijloacele prin care să facem acest lucru și nu putem să rămânem indiferenți.
Gabriela-Maria PODAȘCĂ
Deputat PRO România