Dr. Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a vizitat centrele de vaccinare de la Romexpo, unde a făcut o declarație privind reacția adversă la vaccinul AstraZeneca. El a fost întrebat cum comentează posibila legătura a vaccinului cu foarte rare cazuri de trombozele.

„Principalul comentariu este că beneficiile sunt în continuare mai mari decât riscurile acestuia. COVID-19 este a doua cea mai mare cauză de deces în Europa. La fiecare 25 de secunde o persoana moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor din cauza vaccinului. Dar fiecare țară trebuie să ia foarte în serios aceste cercetări și aceste rezultate, așa că recomandă fiecărei țări să respecte sistemele de farmacovigilență, ceea ce înseamnă monitorizarea efectelor vaccinului. Și, în egală măsură să urmeze îndeaproape ce înseamnă protocoale clinice. În funcție de situația epidemiologica locală și nivelul de vaccinare, experții vor face recomandări în acest domeniu. Și este foarte important să existe protocoale clinice funcționale care să gestioneze aceste reacții adverse, cum sunt trombozele”, a spus Dr. Hans Kluge, în cadrul conferinței de presă, din data de 7 aprilie, la Romexpo.

,,Trebuie să spun că sunt foarte impresionat de ce am auzit şi am văzut în România, inclusiv cu propriii mei ochi. În primul rand, majoritatea angajaţilor din sănătate sunt vaccinaţi şi este simbolic că am fost invitat aici de preşedinte chiar de Ziua Mondială a Sănătăţii. Vreau să felicit toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială din România pentru munca lor minunată. Şi văd că si oamenii fără adăpost, refugiaţi sau solicitanţi de azil sunt la rândul lor incluşi în această campanie şi remarc şi solidaritatea internaţională arătată de România, cum este cazul cu Moldova. Aşa cum am discutat cu secretarul de stat şi cu dl. colonel, acum campania de vaccinare este accelerată prin intermediul unui sistem digital bine pus la punct. În acest sens pot să spun că o parte a acestui succes este o bună colaborare interministerială. Miniştrii Sănătăţii, ai Apărării, al Internelor, iar dimineaţă a fost cu noi şi ministrul Agriculturii sub conducerea preşedintelui.” a declarat în cadrul interveniției la TVR, directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.

„Fie că este vorba de COVID-19 sau de orice altă campanie de vaccinare, încrederea este esenţială. Creăm încredere prin transparenţă. De aceea, comunicarea riscului cu oamenii este deosebit de importantă. Să spunem oamenilor ceea ce ştim, ceea ce nu ştim şi ceea ce este în studiu. Efectele secundare sunt ceva la ce ne-am aşteptat şi fac parte integrată din întregul procedeu de vaccinare. Un al doilea aspect privind încrederea se referă la excelenţă tehnică, la competenţă. Iar în cazul în care oamenii sunt ezitanţi trebuie să dăm dovadă de empatie faţă de aceştia, să nu arătăm cu degetul şi să înţelegem de unde vine această ezitare şi să le explicăm”, a mai adăugat directorul OMS Europa.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online