Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a discutat cu comisarul european, Mariya Gabriel, despre acţiunile Comisiei Europene, în domeniul cercetării şi inovării, împotriva pandemiei cauzate de coronavirus. Europarlamentarul român a susţinut, între măsuri, crearea unei agenţii europene pentru combaterea Covid-19. La cererea lui Dan Nica, în vederea coordonării acţiunilor statelor UE, comisarul Gabriel va avea, marţi, o videoconferinţă cu miniştrii Cercetării din ţările membre.

124784

„În videoconferinţa de ieri a coordonatorilor grupurilor parlamentare din Comisia de Industrie, Cercetare și Inovare din Parlamentul European cu comisarul de resort, Mariya Gabriel, am susţinut ideea creării unei agenţii europene, care să coordoneze asigurarea necesarului de teste la nivelul UE şi dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus. Cer Guvernului României să fie pro-activ în acest sens, pentru accelerarea găsirii de soluţii europene la o situaţie în curs de agravare, atât în ţară, cât şi în majoritatea statelor membre”, a precizat eurodeputatul social-democrat. Dan Nica a menţionat că agenţia poate avea un caracter temporar sau, la nevoie, să fie permanentizată pentru a face faţă ameninţărilor epidemiologice.

Coordonatorul eurodeputaților Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a anunţat, în urma dialogului avut cu comisarul responsabil pentru Cercetare şi Inovare, că la nivel european este în curs de elaborare un protocol comun pentru testări şi se lucrează la crearea unui centru UE pentru testări epidemiologice.

Dan Nica a subliniat, totodată, că, în urma cooptării unui proiect irlandez pentru teste de diagnostic molecular rapid, numărul proiectelor de cercetare în curs vizând Covid-19 este de 18, implicând 140 de echipe şi având la dispoziţie din programul Horizon 2020 un buget de 48,5 milioane de euro.

„Încurajez centrele româneşti de cercetare, care lucrează la descoperirea de soluţii – medicamente sau vacccin, să colaboreze cu parteneri europeni pentru a-şi maximiza şansele de reuşită în obţinerea de finanţare europeană”, a declarat europarlamentarul PSD, specificând că Banca Europeană pentru Investiţii asigură un buget de 252 de milioane de euro pentru producerea unui vaccin.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online