În ultimul timp s-a viralizat un videoclip pe rețelele de socializare în care un experiment pare să demonstreze că în masca de protecție s-ar afla viermi/paraziți sau chiar nanotehnologii. Însă, fizicianul Cristian Presură a venit cu demonstrația pentru a demonta acest mit.

Cristian Presură a demontat mitul prin experimentul realizat chiar de el, procedând întocmai ca protagonistul celebrului videoclip. Fizicianul a pus o mască deasupra aburilor, iar apoi au început să apară mici firișoare care se mișcă. Însă explicația este că aceste firișoare mișcătoare sunt, de fapt, fibre textile pe care aburul le ridică în aer.

Demonstrația a putut fi explicată în urma unei comparații făcute cu alte fibre dintr-un material textil în care s-au putut vedea aceleași „nanotehnologii.”

„Nu sunt nici viermi, nici paraziți, nici nanotehnologii. Sunt simple fibre textile de pe alte țesături care atârnă de mască iar aburul cald le ridică în aer, le contorsionează și le face să pară ”vii”.”, a spus fizicianul Cristian Presură.