Consultanții Colliers spun că, în contextul scumpirii materialelor de construcții și a utilităților, a pandemiei, a creșterii inflației și a conflictului de la graniță, piața imobiliară ar putea înregistra pe termen scurt și mediu, creșteri a valorilor de listare a proprietăților imobiliare comerciale de tip mall, centre logistice sau clădiri de birouri.
Un factor ce a influențat evoluția prețurilor proprietăților comerciale cu până la 5% este încetarea acordării reducerilor de chirie obținute în urma măsurilor COVID, conform consultanților Colliers.
Raluca Buciuc, Director și Partener al Serviciilor de Evaluare și Consultanță din cadrul Colliers, a declarat că pe lângă prețul chiriei, „Creditele de consum au crescut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 12%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ar fi aproape în linie cu inflația. Și ROBOR la 3 luni a crescut anul acesta de la 3,19% până la 5,5% și este de așteptat ca ratele bancare să crească și mai mult în viitorul apropiat, ceea ce ar putea pune o presiune suplimentară pe partea de creditare și consum. Însă cel mai probabil creșterea se va realiza gradual, cu efecte vizibile la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor”.
Pe de altă parte, consultații Colliers observă că ritmul în care noile proiecte livrate este mai lent din cauza creșterii costurilor de construcție, iar mulți dezvoltatori preferă să-și amâne ridicarea clădirilor pentru a putea vedea cât va fi costul suplimentare absorbit de scumpirile chiriilor. Anca Bâldea, Director în cadrul departamentului Servicii de Evaluare și Consultanță, spune că în următorii 2-3 ani se așteaptă ca numărul de livrări anuale să se înjumătățească. Totodată, aceasta susține că rata de „neocupare va fi absorbită diferențiat în funcție de tipul clădirii, ceea ce va crea o distanță din ce în ce mai mare între clădirile mai noi […] șicele vechi”.
Un punct de vedere optimist este adus de Mihai Pană, Director al Serviciilor de Evaluare și Consultanță, din cadrul companiei Colliers, care spune că piața industrială și logistică din România este avantajată pentru că poate deveni centru regional pentru zona balcanică (Serbia, Bulgaria, Bosnia &Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Albania și chiar Grecia).