Schimbările climatice se plasează pe primul loc, în lista riscurilor pe termen lung pentru bănci, pentru prima dată în istoria de 11 ani a studiului realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF) privind managementul riscurilor, potrivit ultimei ediții, intitulate „Un sector bancar rezilient: valorificarea oportunităților și gestionarea riscurilor pe termen lung”.
- Peste 90% dintre responsabilii cu gestionarea riscurilor consideră schimbările climatice drept principalul risc emergent, pentru următorii cinci ani;
- Riscurile de creditare și de securitate cibernetică sunt principalele aspecte care îi preocupă pe responsabilii cu gestionarea riscurilor, în următoarele 12 luni.
Studiul, la care au participat 88 de instituții financiare din 33 de țări, oferă o perspectivă asupra schimbărilor din ultimul deceniu în domeniul managementului riscurilor, la nivel global, precum și asupra riscurilor importante anticipate, pentru următorii zece ani.
Gelu Gherghescu, partener, lider Servicii Financiare, EY România, spune că a crescut temerea privind schimbările climatice.
„Atât conducerile executive, cât şi cele non-executive ale băncilor, iau în considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care și riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenți (responsabili cu managementul riscurilor – CROs) consideră că schimbările climatice reprezintă principalul risc emergent, într-un orizont de cinci ani, față de doar 50%, în 2019. Chiar și într-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenți văd schimbările climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat după riscul de credit și cybersecurity. În 2019, acest procent era de doar 17%”.
Al doilea cel mai important risc emergent, pentru următorii 5 ani, îl reprezintă durata și profunzimea revenirii economice globale (83%).
Conform studiului, băncile încă se află într-un proces de maturizare a abilității lor de a evalua expunerea la așa numitele riscuri fizice și de tranziție.
Peste jumătate (54%) dintre acestea consideră că au doar o imagine preliminară a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbările climatice și doar 28% declară că au o imagine oarecum completă. Restul de 18% consideră că nu au încă o înțelegere asupra acestor riscuri, dar intenționează să le evalueze, în viitor.
Într-un orizont de timp de 12 luni, băncile consideră că riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), în contextul revenirii economice globale, după pandemia provocată de COVID-19.
Securitatea cibernetică este percepută a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).
Alte concluzii importante ale studiului sunt:
• Aproape una din trei bănci (29%) consideră acum că pot reduce costurile cu măsurile de control în următorii trei ani, prin utilizarea datelor și tehnologiei, pentru a îmbunătăți managementul riscurilor;
• Șapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, în opinia CRO, cu tehnologia și datele, printre care se numără ritmul și anvergura schimbărilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorită noilor tehnologii (68%) și perimarea/sistemele depășite (62%);
• Pe baza învățămintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se așteaptă la introducerea unor cerințe legislative noi sau suplimentare, privind reziliența operațională, iar 60% dintre aceștia anticipează aceeași evoluție, în privința rezilienței financiare;
• CRO se așteaptă ca băncile lor să accelereze și mai mult transformarea digitală, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de bază (66%) și oferirea de informații de calitate superioară clienților (64%).