Foștii șefi ai Academiei de Poliție, rectorul Adrian Iacob și adjunctul Petrică Marcoci, au fost condamnați în primă instanță la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilian Șercan.

Adrian Iacob și Petrică Marcoci au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității, după decizia instanței. Mai mult, aceștia trebuie să plătească jurnalistei, prin decizia instanței, 80.000 de lei, reprezentând daune morale.

Decizia a fost pronunțată la Curtea de Apel București și nu este definitivă, putând fi contestată. Astfel, în această situație ar putea ajunge la instanța supremă.

„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, preciza DNA.

Conform procurorilor DNA, Iacob și Marcoci i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian să achiziționeze mai multe telefoane second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare jurnalistei. Inculpații au profitat de subordonarea funcțională pe care o aveau, diferența de vârstă și de gradul profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul Academiei.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, potrivit rechizitoriului DNA.

După ce jurnalista a primit mesajele de amenințare, aceștia ar fi avut mai multe convorbiri cu Bărbulescu, ajutându-se de aplicații telefonice criptate sau prin intermediari. Prin acest prilej i-au cerut să șteargă toate schimburile de mesaje și i-au indicat ce să vorbească cu procurorii. Tot inculpații l-au asigurat pe Bărbulescu că va primi o pedeapsă ușoară și va fi păstrat în cadrul academiei chiar dacă va fi condamnat.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online