Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România (ANSBR), organizația profesioniștilor din sectorul de înfrumusețare, avertizează Guvernul că pandemia a adus industria locală de beauty la un pas de colaps.

Vechile derapaje și inechități legislative s-au acutizat, concurența neloială reprezentată de munca la negru a ajuns la cote alarmante, iar ajutoarele care ar urma să mai compenseze din pierderile ultimului an încă se lasă așteptate.
Președintele Asociației Naționale a Specialiștilor în Beauty din România, Cristi Pașcu, solicită implementarea de urgență a unor programe guvernamentale de sprijin.

“Pentru a mai limita din efectele devastatoare ale pandemiei asupra industriei de beauty, solicităm Ministerului Economiei implementarea de urgență a programelor menite să asigure supraviețuirea companiilor și păstrarea locurilor de muncă din acest sector. De asemenea, acum se simt cel mai bine limitările și neajunsurile legislației care ne reglementează industria, așa că dorim modificări substanțiale, care să permită dezvoltarea afacerilor oneste din domeniu. Membrii Asociației Naționale a Specialiștilor în Beauty din România reprezintă profesioniști și companii care vor să își respecte obligațiile către stat, dar care sunt oprite din dezvoltare de restricțiile impuse în pandemie, fără ca acestea să fie urmate de măsuri compensatorii. În acest timp, se dezvoltă o concurență neloială, reprezentată de munca la negru, în spații neconforme și în care niciun venit nu este fiscalizat”.

Irina Gârdea, membru fondator ANSBR, consideră că numai prin acțiuni unitare pot fi realizate schimbările dorite.

„Ideea de asociație s-a născut din dorința de a rezolva problemele de care se lovesc, zi de zi, specialiștii beauty. Prin intermediul comunităților, suntem mereu în contact cu dorințele și frustrările celor care lucrează în domeniu, fie ca sunt angajați, liber profesioniști sau manageri de saloane. La baza tuturor deciziilor și proiectelor ANSBR stau chiar membrii asociației. Îi ascultăm, apoi încercăm să descoperim soluții împreună, pentru ca, în final, să găsim mijloacele prin care să ne atingem obiectivele propuse, chiar dacă unele par imposibil de realizat. Oricât de mari ar fi provocările, dacă suntem uniți, în numar mare, vom reuși schimbări importante, în beneficiul întregii industrii beauty”.

Respectarea normelor sanitare impuse de pandemie a generat costuri mari, în timp ce veniturile au scăzut semnificativ, din cauza restricțiilor. În acest context, o flexibilizare a condițiilor de angajare, cu plata contribuțiilor pentru perioada lucrată efectiv de salariat și nu limitată la un program fix, ar fi o soluție benefică.

De asemenea, afacerile din domeniul beauty au nevoie și de o soluție care să permită o anumită formă de colaborare cu diverși specialiști și care să nu îmbrace forma unui contract de muncă, cu orar fix și alte asemenea obligații.

Geta Voinea, membru fondator al ANSBR, spune că ar trebui redusă taxarea muncii.

“Noi punem accent pe corectitudine, transparență și – mai ales – pe calitate. Pentru a putea oferi cele mai bune servicii, ai nevoie de colegi foarte bine pregătiți, dar și motivați pe măsură. Din păcate, modul în care arată acum legislația muncii din România nu îți permite să recompensezi talentul și munca din industria de beauty, la adevărata valoare. Cel puțin în domeniul nostru, o reducere a taxării muncii, dar și identificarea unor forme de colaborare punctuală acceptate de autorități, ar da un imbold dezvoltării afacerilor. De asemenea, iar asta ține tot de legislație, trebuie să existe o diferență clară între cei care au studiat îndelung, cu profesori recunoscuți, pentru a deveni profesioniști de top și cei care au făcut un curs de o zi-două și au obținut o diplomă de calificare. Nouă, ca industrie, faptul că asemenea confuzii sunt permise ne dăunează enorm”.

O soluție pentru calificarea și perfecționarea specialiștilor din industria de beauty ar fi reintroducerea legii uceniciei. Secretele profesiei se deprind mai ales când se lucrează alături de maeștri, așa că o asemenea inițiativă ar avea darul de a forma corect generațiile următoare de practicieni. În plus, s-ar rezolva și problema găsirii forței de muncă specializate și calificate, recrutarea resursei umane potrivite fiind, de ceva timp, una dintre marile provocări ale antreprenorilor din acest domeniu.

Ciprian Ungureanu, membru fondator al ANSBR, este de părere că este nevoie de norme și reguli clare, în acest domeniu, pornind chiar de la autorizarea unităților din industria frumuseții.

“Să devii un bun profesionist în industria de beauty nu e deloc ușor: trebuie să ai vocație, putere de muncă și – mai ales – să studiezi. E extrem de greu să te dezvolți de unul singur, cel mai bine este să-ți găsești un mentor, un specialist recunoscut, de la care să înveți secretele profesiei. Astfel, reapariția legii Uceniciei, care să includă și o serie de facilități, ar oficializa o cutumă și ar crea un cadru propice formării unor tineri care poate că au nevoie de o motivație suplimentară. Bineînțeles, și mai greu decât să fii angajat în industria de beauty este să fii antreprenor. Tuturor celor care își riscă banii și sănătatea în încercarea de a construi o afacere de succes cred că statul român le este dator cu norme și reguli clare. Iar aici, mă refer atât la autorizarea și evaluarea unităților în care se desfășoară servicii de înfrumusețare, cât și la controalele care ar trebui să aibă, inițial, un rol preventiv și de informare, nu aplicarea de amenzi”.

Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România a identificat o listă lungă de probleme, pe care industria le are pe plan local, iar pentru cele mai multe propune soluții decidenților.

De exemplu, normele privind curățarea, sterilizarea și dezinfecția în saloanele de înfrumusețare sunt cel puțin exagerate, fiind asemănătoare cu cele din unitățile medicale.

Propunerea Asociației este stabilirea unor noi standarde pentru industrie, plecând de la specificul activității. În fiecare caz, modul de acțiune este unul cât se poate de clar și se aplică unitar.

În cadrul ANSBR sunt dezbătute toate problemele reclamate de membri, iar după o analiză complexă sunt propuse soluții, care apoi vor fi promovate în cadrul dialogului cu autoritățile.

Despre Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România

Înființată în anul 2020, Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România și-a propus să promoveze calitatea, transparența, respectul, educația și modelele de bună practică, în industria frumuseții. Prioritare sunt apărarea intereselor membrilor, atât prin inițierea de propuneri legislative sau prin schimbarea unor norme exagerate și contraproductive, cât și prin asigurarea unui mediu concurențial loial.

ANSBR reunește specialiștii din toate domeniile industriei de beauty: cosmetică, frizerie, coafor, make-up, manichiură, masaj sau dermopigmentare, atât angajați ai industriei, cât și antreprenori, proprietari de saloane

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online