PSD nu este de acord cu proiectul Contractului cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Într-o postare publică pe Facebook, Marcel Ciolacu, președintele PSD, spune că “medicii de familie sunt descurajați să mai acorde asistență medicală pensionarilor prin scăderea drastică și cinică a punctajului acordat pentru tratarea persoanelor de peste 60 de ani”.

Asta, mai precizează Ciolacu, în condițiile în care este evident că vârstnicii fac parte din categoriile vulnerabile și expuse riscurilor de sănătate.

“Este revoltător că au putut să se gândească la o asemenea enormitate! În loc să le asigure prevenție și tratament, guvernanții caută să îi lovească și mai rău pe vârstnici. Iar dacă noul ministru al Sănătății acceptă această nouă mizerie la adresa vârstnicilor, înseamnă că nu s-a schimbat nimic față de mandatul dezastruos al lui Vlad Voiculescu!”, mai scrie Marcel Ciolacu.

El a precizat că PSD este alături de pensionari și de medicii de familie care cer retragerea urgentă a acestui proiect de contract cadru.
Ce prevede actualul contract-cadru.

Potrivit Ordinului 397 din 2018 (privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018) pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru pentru grupele de vârstă 0 – 3 ani medicii de familie primesc 11,2 puncte/persoană/an, pentru cei cu vârste între 4 și 59 ani – 7,2 puncte, iar pentru persoanele cu vârste mai mari sau egale cu 60 ani – 11,2 puncte.

Care este propunerea
Noul contract cadru, care este acum în dezbatere publică, arată că efortul de a îngriji pacienții din populația activă este semnificativ mai mic decât cel necesar îngrijirii copiilor cu vârsta mai mică de trei ani, copiilor cu vârsta între 4 şi 18 ani sau vârstnicilor, motiv pentru care se modifică punctajul acordat pentru plata per capita aferent noilor categorii de vârstă 0-3 ani, 4-18 ani, 19-39 ani, 40-59 ani şi peste 60 de ani, diferenţiat în funcţie de sex.
Astfel, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani se acordă 13 puncte, pentru cei cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani – 8 puncte, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 34 de ani – 3 (pentru bărbați) și 4 (pentru femei), pentru cei cu vârste curpinse între 40 și 59 de ani – 7 (pentru bărbați) și 8 (pentru femei), în timp ce pentru cei cu vârste de 60 de ani sau mai mult punctajul este de 11.
Medicii de familie, nemulțumiți

Medicii de familie sunt nemulțumiți de scăderea punctajului. Ei doresc “renunțarea, până se va reveni la normalitate, a modificărilor propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate”, așa cum se arată într-un comunicat de presă al medicilor de familie.

“Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat”, mai precizează comunicatul.

Proiectul CNAS poate fi accesat aici

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online