Artistul și scriitorul Claudiu Dumitrache a publicat, pe site-ul personal, un mesaj primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Aprecierile făcute de ÎPS Părinte Calinic au fost publicate și în „SolilocViu”, un eseu recent scris de Claudiu Dumitrache, acesta vorbind despre necesitatea tinerilor de a face diferența dintre muzica benefică și cea demonică.

De asemenea, în finalul cărții se mai regăsesc aprecieri primite de tânărul scriitor, în vârstă de 22 de ani, din partea Președinelui Academiei Române – academicianul Ioan Aurel Pop, regizorului Andrei Zincă și academicianului Nicolae Dabija.

Înaltpreasfințitul Părinte Călinic către Claudiu Dumitrache: „Să cânți cu vocea ta, auzi?”

Voce voinică, harismă cu carul! Isprăvi inedite și personalitate uluitoare, și toate la numai atâți de puțini ani. Să nu te risipești, ești un prunc adevărat! Nu te ocupa cu păduchelnițe! Să cânți cu vocea ta, auzi? Nicio behăială străină! Ești o apariție!

„Înconjoară-te de prieteni care sunt fideli, nu de conjunctură!”

Sunt un cititor de poezie de vreo 3.000 de ani. Ai talent și ești mai mult satiric decât liric, în poemul „Slujitorii lui Apollo”, dar și moralist. Înconjoară-te de prieteni care sunt fideli, nu de conjunctură! Orice plăcere de moment naște durere!

(mesaje extrase din arhiva personală a lui Claudiu, din luna iulie 2021, publicate pe pagina de Facebook)

coperta

Cine este Claudiu Dumitrache?

Claudiu Dumitrache a făcut ecouri și în breasla de celebrități din Europa și SUA, iar anul acesta a fost inclus în „Milenarium” – dicţionarul enciclopedic al scriitorilor români la începutul milenului al III-a, volumul III, artistul primind și titlul onorific de Ambasador al Culturii (Editura și Revista „Armonii Culturale”) – pentru promovarea în întreaga lume a valorilor etice, morale și cultural-creștine. A susținut peste o mie de recitaluri în țară și peste hotare, cel mai mare recital fiind în deschiderea trupei Alphaville, în anul 2016, de revelion, la Iași. A fost artist al Teatrului de Revistă „Anton Pann” din București și discipol al scriitorului și profesorului Ioan Maftei- Buhăiești, în 2016 lansând melodia „Lumea Mea”, versurile acestei melodii aparținând mamei sale – Gabriela Dumitrache (colaborare inedită mamă-fiu pentru realizarea unei creații muzicale în România). De-a lungul timpului, românul care i-a cântat lui Miley Cyrus a adaptat și interpretat mai multe melodii străine în limba română, publicând, până acum, patru cărți. S-a născut la București, pe 7 mai 1999, la vârsta de 12 ani susținând recitaluri muzicale pentru cenaclurile literare din țară. Debutul muzical a avut loc pe scena Teatrului Național „Tony Bulandra” din Târgoviște, interpretând “I will always love you” din repertoriul lui Whitney Houston. Genurile muzicale abordate sunt pop, soul, blues, rock și folk.

Asemănat cu Eminescu 

Christian W. Schenk îl aseamănă pe Claudiu Dumitrache, subtil, cu Mihai Eminescu, același lucru sugerându-l și Valentina Vasile (istoric), care îi mai adaugă poetului și valențe bacoviene. Ștefan-Lucian Mureșanu, de la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române, scrie „Tratat în absolutul de sine”, unde constată că tânărul poet este un neosimbolist contemporan și că poezia lui e menită să producă un maxim de extaz și să masifice cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic. Creațiile sale au fost subiecte ale unor teme filosofice din cadrul Universității Hyperion și Universității București.

Cercetătoarea Galina Martea din Republica Moldova, membru titular al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte şi academician de onoare al învăţământului universitar, scrie „Mitul poetului şi muzicianului Claudiu Dumitrache”, din care cităm: 

Punând pe cântar ponderea volumului de versuri „Boemia unui mort” și a poemului „Slujitorii lui Apollo”, putem spune cu certitudine că acestea sunt o reușită extraordinară pentru cultura și literatura națională română, iar lirismul domnului Claudiu Dumitrache reprezintă acea categorie a esteticii prin intermediul căreia se profilează vizibil sentimentul uman față de întreaga complexitate a valorilor social-umane. De menționat, prin multitudinea realizărilor nespus de frumoase la o vârstă de numai 22 de ani, poetul și muzicianul Claudiu Dumitrache își exprimă personalitatea sa printr-un caracter foarte modest și sobru, astfel redând frumusețea autentică a unui Om ce este plasat în limitele demnității umane, motivat de stimă și respect față de sine și cei din jurul său. Cu aceste calități demne de prețuire, Domnia sa este omul națiunii române și, respectiv, scriitorul care bucură cititorul cu lucrări de valoare, lucrări ce sunt bunuri culturale în patrimoniul național al literaturii române.

Vocea autorului vibrează de iubire 

Claudiu Dumitrache merge în același timp pe două paliere, ambele susținute de tonalitățile creației. Dacă accepți muzica la modul acesta, profesionist,  când mai alergi și pe celălat palier, adică  literatura? Nu pot răspunde eu, nu e cazul, răspund,  în schimb, reușitele celui împricinat, care a avut curajul să atace arta pe două fronturi, așa cum am precizat. Nu risc nimic dacă  spun, admirabil !!! Vocea autorului vibrează de  iubire clamată în varii tonalități, până la decibelii pe care-i include de obicei patima. Să se știe, să se audă, să-i fie primit darul de afecțiune. Claudiu Dumitrache este un maratonist în cultură. Deviza lui  are mai multe expresivități: Îndrăznește! Uimește! Visează! Dăruiește! înfruntă! Câștigă! Să nu uităm că și-a  publicat autobiografia la vârsta elanurilor nestăvilite… – Veronica Balaj

Acad. Ioan-Aurel Pop: va duce literatura și artele mai departe

Claudiu Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care nu trebuie să moară niciodată, oricât de digitalizați am deveni. Iar faptul că îmbină literatura cu muzica e un semn foarte bun pentru muze, care ne vin de la vechii greci. Omul este o ființă capabilă de creație intelectuală, singura, de altminteri, iar Claudiu ilustrează acest lucru. El va duce literatura română și artele mai departe. Acum este multă umbră, dar va veni lumina. Claudiu Dumitrache este un intelectual care poate coagula suflete, ceea ce nu este puțin lucru. – acestea sunt afirmațiile academicianului Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Române), regretatul academician Nicolae Dabija scriind că poezia lui Claudiu are înger și că el este un fidel slujitor al lui Apollo, zeul luminii, profeției și muzicii, care ținea într-o mână lira, iar în cealaltă – arcul, menționând că acestea sunt doar câteva din semnele harului.

Tehnică și expresivitate vocală de excepție, cel mai tânăr autor de autobiografie din România

De-a lungul timpului a primit titlurile de Cetățean de Onoare (Costeștii din Vale), Ambasador al Culturii (Euro Education Federation), Cel mai tânăr autor de autobiografie din România (Asociația Cartea Recordurilor) și premii de merit sau excelență pentru activitatea susținută în ultimii 12 ani: pentru contribuția adusă literaturii locale și naționale (Biblioteca „I.C.Vissarion”), pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție (Voicu Enăchescu, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”), pentru întreaga activitate artistică și susținerea afirmării tinerilor talentați (Puterea Tinerilor România), pentru cea mai bună voce masculină (Universitatea „Titu Maiorescu” București), premiul pentru poezie (revista „Litere”) sau pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale și social-umane, naționale și internationale (Colegiul Ecologic „Alexandru Ionescu” Pitești și Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” Pitești).

Marele cântăreț și actor Eb Davis, ambassador al blues-ului, a cărui muzică este și coloană sonoră pentru filmul The Innocent cu Anthony Hopkins, afirmă: Claudiu Dumitrache este o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică. 

Claudiu este cântăreț, compozitor, jurnalist cultural și scriitor, face parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Națională a Artiștilor din România și este Membru de Onoare la Asociația Cultural-Ortodoxă „Poduri de Dor” din Republica Moldova. A fondat revistele „Regal Literar” și „Sapio” și este editor al revistei „TIMPUL”. Melodiile și poeziile sale s-au bucurat de premii și aprecieri venite din partea unora dintre cei mai mari artiști, politicieni sau afacerșiti.

Claudiu Dumitrache a fost Preşedinte al Departamentului pentru Educaţie, Cercetare şi Cultură al Partidului Noua Românie – PNR

Într-un interviu pentru wall-street.ro, Claudiu declară: La țara noastră aș schimba doar oamenii care nu sunt demni de pozițiile lor. Odată cu acest lucru, toate problemele s-ar rezolva, iar România ar putea deveni un exemplu pentru celelalte state.

c c c c

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online