Parlamentarii care vor folosi cartela unui alt senator ori deputat și vor vota dublu, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei ce reprezintă diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula, potrivit comunicatului remis.

Pentru a afla părerea celor implicați direct, reporterii Online Press au stat de vorbă cu deputatul Diana Buzoianu.

1. Ce părerei ai despre proiectul de modificare a regulamentului celor două Camere? De ce este benefic?

Sunt unul dintre semnatarii proiectului de modificare a regulamentului și am luat decizia de a mă alătura acestui demers pentru că, poate e ”de vină” și traseul meu în avocatură, consider că respectarea regulilor/legii este unul dintre cei mai importanți piloni care ne susțin o societate democratică. Atunci când legile nu sunt respectate trebuie să existe consecințe, sigur, proporționale cu fapta.

În Parlament își desfășoară activitatea reprezentanții românilor – cei care decid cum arată legislația în România. Este esențial ca cei care decid legea să fie un exemplu de respectare a ei. În mod normal aici ar trebui închisă discuția.

Doar că nu putem închide aici discuția pentru că sunt mai mulți parlamentari care nu înțeleg să respecte obligațiile care le sunt aplicabile. De exemplu, simplul fapt că nu, nu poți vota pentru alt coleg/ altă colegă din Parlament. Iar pentru că am ajuns în acest punct, este necesară reglementarea unei sancțiuni proporționale pentru acei reprezentanți care încalcă legea. Asta își propune proiectul de modificare a regulamentului celor două camere.

2. Ce consideri că ar putea schimba adoptarea acestui proiect de modificare?

În teorie, parlamentarii trebuie să fie un exemplu. În Parlament, forul superior legislativ al țării, se adoptă legile. Aici ar trebui să existe un respect uriaș pentru respectarea legii.

Nu putem modifica modul în care unii reprezentanți aleg sau nu să respecte legea. Putem, însă, să ne asigurăm că există sancțiuni atunci când ei încalcă anumite obligații și, că prin aplicarea acestor sancțiuni, sunt promovate principii și valori esențiale care nu trebuie lăsate să fie călcate în picioare de oameni care nu înțeleg responsabilitatea uriașă care este pe umerii lor.

Pentru că, la final, reprezentanții vin și pleacă. Instituțiile rămân. Legea rămâne. Ideea că legea primează indiferent de cine are un mandat este una pe care noi avem responsabilitatea de a o proteja. Parte din soluție la acest punct este și acest proiect legislativ.

3. Vezi și vreo altă modalitate de a sancționa votul multiplu?

La vot. Când alegem cine vrem să ne reprezinte vocea în Parlament, un criteriu minim, de bază care trebuie îndeplinit de acel reprezentant este respectarea legii.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online