Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 21 aprilie 2021, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă despre criza prin care a trecut coaliția zilele acestea. Președintele a ținut să sublinieze importanța Ministerului Sănătății în acest context pandemic și gestionarea pandemiei pentru salvarea a cât mai multe vieți.

„Coaliția de guvernare a trecut în aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță, în care lucrează împreună mai multe forțe politice, se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm acest episod drept altceva decât este – o situație în care Coaliția și Guvernul au avut de gestionat o provocare, iar răspunsul, dincolo de unele declarații mai puțin inspirate, a fost unul bun.

Liderii Coaliției au dat dovadă de maturitate și responsabilitate și am încredere că vor continua să rămână la fel de uniți. Dialogul a fost cheia care a permis ieșirea din impas, într-un mod echilibrat.

Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții cât mai multor români. Acesta a fost și trebuie să rămână obiectivul cel mai important al tuturor factorilor de decizie, mai ales că încă traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic.

Este o provocare complexă pentru toată lumea. Nu doar pentru medici, aflați în prima linie, dar și pentru tot restul societății, care continuă să respecte măsurile de prevenție. Sunt sute de mii de români afectați economic, sunt zeci de mii de firme care au probleme, sistemul de educație trebuie să se adapteze permanent din cauza pandemiei.”, a transmis Klaus Iohannis în cadrul conferinței.

De asemenea, el a subliniat importanța rolului pe care îl are Ministerul Sănătății în această perioadă grea.

„În tot acest tablou, al gestionării situației epidemiologice, Ministerul Sănătății are un rol fundamental. Aștept de la doamna ministru al Sănătății multă responsabilitate și implicare. Este foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care este situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri avut în vedere.”

Acesta a mai spus că greșelile sunt inerente atunci când se acționează permanent sub presiune, însă, pentru a depăși aceste situații, este esențial ca efortul colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la nivelul structurilor de decizie. Astfel, munca în echipă rămâne condiția esențială pentru ca demersurile să poată conduce la rezultate pozitive, întrucât nu este acum momentul intensificării disputelor sau al orgoliilor politice, de nicio parte, a completat el.

Iohannis a făcut apel la guvernanți și le cere mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare, pentru a putea prioritiza cum trebuie agenda cetățeanului.
Președintele și-a încheiat discursul îndemnându-i pe români să folosească toate facilitățile, fie prin platforma de vaccinare, fie prin centrele mobile ori cele care vor fi organizate de companii, pentru a duce la bun sfârșit vaccinarea.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online