Tema principală a dicuției de la Burexelles, în această seară, este cum ne poate ajuta certificatul COVID, dar se va discuta și despre solidaritate, anunță președintele Klaus Iohannis.

„ Avem, evident, o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun – acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni.

Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor.”, a transmis Klaus Iohannis înainte de începerea ședinței.

Președintele a subliniat faptul că o discuție importantă o reprezintă și tema legată de schimbările climatice. Astfel, autoritățile europene vor discuta cum pot pentru 2050 să formeze neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 se dorește o reducere semnificativă a poluării față de anul 1990. Adică, o reducere de 55% va putea avea loc până în 2030.

„Împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare a fiecărei țări, trebuie să țină cont de economia fiecărei țări și, evident, trebuie să țină cont de cetățeni. Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie suportabilă și pentru economiile naționale, dar și pentru fiecare cetățean în parte și mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea o soluție, un regulament echitabil, care ne pune în situația să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărțire echitabilă a sarcinilor.”, a mai spus Iohannis.
De asemenea, el a spus că se puncta și tema privind relația cu Rusia și Marea Britanie după Brexit.
Preledintele nu a uitat să aducă în discuție și evenimentul cu avionul deturant în Belarus, fiind un eveniment neșteptat până acum, a spus acesta.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online