Românii au cucerit patru medalii la competiția de schi de nivel international, FIS Children Trophy, găzduită de țara noastră, la care au participat peste 70 de atleți, copii și cadeți, din 7 state, cu tradiție în schiul alpin: Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și – bineînțeles – România.

Concursul – organizat de Asociația de Turism Poiana Brașov, Federația Română de Schi și Biatlon și de Primăria Brașov – s-a desfășurat în perioada 17-19 februarie 2021, la Poiana Brasov, pe Partia Subteleferic și a reunit tineri schiori, fete și băieți, la categoriile de vârstă 12-14 ani și 14-16 ani, care au concurat la probele de slalom și slalom uriaș.

La proba Slalom Uriaș U16, băieți, primul loc a fost ocupat de România, prin OANCEA Alexandru Matei, cu un timp total – după două manșe – de 1:34.50. El a declarat:
„Mi s-a parut dificil, pentru ca am avut emotii. Emoții pe care mi le-au dat nu adversarii din afara tarii, care nu m-au impresionat prea mult, ci colegii mei romani, care sunt foarte buni. In acest an dificil, m-am antrenat in Valea Dorului, unde este o partie asemanatoare cu aceasta din concurs, iar in vara am facut, acasa, antrenam fizice, cate doua-trei ore, pe zi. Pentru viitor, cam peste doi ani, imi propun sa merg la o scoala de ski din Austria, pentru ca apoi sa particip la Cupa Mondiala si chiar sa ies invingator”.

La proba Slalom Uriaș U16, fete, pe primul loc s-a clasat tot România, prin Ioana Corlățeanu cu un timp total de 1:37.56. De asemenea, și al treilea loc a revenit României, prin NAGY REMEȚEAN Jennifer Barbara, cu un timp de 1:38.67.

La proba de Slalom U16, băieți, primul loc a fost ocupat de Slovacia, prin Hugo RYBAR, cu un timp total – după două manșe – de 1:20.33.

La proba de Slalom U16, fete pe primul loc s-a clasat tot Slovacia, prin Jessica SUCHACOVA, cu un timp total de 1:22.33.

La proba de Slalom U14, fete, primul loc a revenit Ucrainei, prin SOROKMANIUK Maria, care a avut un timp total – după două manșe – de 1:29.02. Locul al doilea a fost ocupat de România, reprezentată de BALOGH Lorinc Bernadett, la o diferență de 1.68 secunde.
La proba de Slalom U14, băieți, pe primul loc s-a clasat Grecia, reprezentată de Vasileios PALANTZAS, cu un timp total – după două manșe – de 1:24.33. La o diferență de 0.72 secunde, al doilea loc a fost ocupat de România, prin MILITARU David Nicolae.

La proba de Slalom Uriaș U14, fete, pe primul loc s-a clasat Ucraina, reprezentată de SOROKMANIUK Viktorii, cu un timp total – după o singură manșă – de 47.74.

FIS children Trophy Poiana Brasov

La proba de Slalom Uriaș U14, băieți, primul loc a fost ocupat de Grecia, prin PALANTZAS Vasileios, cu un timp total – după o singură manșă – de 46.62, pentru ca al doilea loc să revină României, reprezentată de MILITARU David Nicolae, la o diferență de 0.48.

„Pârtia a fost grozavă, impecabilă, iar evenimentul a fost organizat foarte bine”, a subiniat câștigătorul competiției de Slalom și Slalom Uriaș la U14, grecul PALANTZAS Vasileios, la finalul competiției.

Președintele Comitetului de Organizare FIS Children Trophy și FIS Ses Cup, Dan Ghiță, a declarat:
„A fost a patra ediție a acestei competiții și o organizăm din ce în ce mai bine. De altfel, acest lucru a fost subliniat și de delegatul tehnic al competitiei, Kiriako Kiriakos, din cipru. Chiar el ne-a spus ca, de la an la an, ne descurcam din ce in ce mai bine. Anul acesta ne-a ajutat și vremea, pentru că a nins și a fost perfect pentu desfasurarea competitiei. Pantemia de coronavirus a fost o provocare in plus, pentru ca Federatia Internationala de Ski a venit cu reguli noi. Astfel, a impus ca acele Comitete de Organizare care își permit sa mai organizeze competitii, sa ofere atat sportivilor, cat si antrenorilor, cate doua masti FPT2, pe zi. De asemenea, am fost obligati sa facem teste rapide, iar concurentii au fost obligati sa vina cu un test efectuat cu cel mult 72 ore inainte. Acest lucu i-a afectat si pe participanti, pentru ca nu toate echipele si-au permis sa faca acest efort, iar aici nu este vorba doar de aspectul financiar. De pilda, echipa Austriei, una dintre cele mai competitive, nu a putut participa, deoarece nu au putut sa faca teste multiple PCR, atât la iesirea din tara, cât si aici, fiind un stres foarte mare pentru copii sportivi, asa că au renuntat să mai vină”.

Președintele Comitetului Olimpic Roman, Mihai Covaliu, fost campion olimpic la scrimă, susține cu pasiune aceste competiții. El a spus: „Este vital pentru copii să aibă competiții acolo unde trăiesc, cresc și se antrenează. Cred că, din acest punct de vedere, eu sunt cel mai bun exemplu, pentru că am trăit în Brașov, aici am crescut, aici m-am antrenat, m-am format ca sportiv, am făcut performanță si am ajuns camion olimpic, iar concursurile care au fost organizate aici, în Brașov, m-au ajutat enorm să reprezint România la marile competiții din lume”.

FIS Children Trophy va continua să fie organizat în România până în anul 2022, fiind înscris în calendarul Federației Internaționale de Schi (FIS).

În urma succesului edițiilor anterioare ale concursului de schi alpin pentru copii si tineret, Asociația de Turism Poiana Brașov, împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon, având sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, organizează și anul acesta, în perioada 15-18 martie, a doua ediție a competiției de schi Poiana Brașov SES Cup 2021 (Small Evolving Ski Nations), adresată sportivilor din 19 țări, inclusiv România.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online