Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvernul Romainei, țară noastră urmează să trimită o echipa formată din 5 medici și 9 asistenți medicali care va fi însoțită și de 2 reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Republica Slovacia, pentru veni în sprijinul aotoritatilor de acolo, în combaterea pandemie de coronavirus, în urma unei solicitări de asistență internațională lansată de Slovacia.

„România răspunde solicitării de asistență internațională lansată de autoritățile din Slovacia. Acest răspuns exprimă soluția concretă a SOLIDARITĂȚII Uniunii Europene față de statele membre. Autoritățile medicale din Slovacia au acum mai mult ca niciodată nevoie de ajutor, iar mesajul nostru este unul simplu – ” personalul medical din Slovacia nu trebuie să fie singur în această luptă neechilibrată cu acest inamic invizibil; NU SUNTEȚI SINGURI”.”, se arată în comunicat.

În contextul susținerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă – solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC) – Guvernul României dorește să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie și terapie intensivă.

Sursa citată mai menționează că misiunea este prevăzută să dureze 21 de zile. Atât personalul medical, cât și personalul IGSU care va asigura suportul pentru desfășurarea în bune condiții a misiunii, inclusiv legătura cu autoritățile slovace, sunt pregătiți să înceapă deplasarea imediat ce oferta României va fi acceptată de Ministerul Sănătății din Slovacia.

Acțiunea este finanțată de Comisia Europeană prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii).

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online