Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei, de la „negativ” la „stabil”, aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României, pe termen lung și scurt, în monedă locală și valută.

Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României, operată de această agenție, din noiembrie 2013.

De asemenea, agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României, la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung și scurt, în monedă locală și valută.

Într-un comunicat, Ministrerul Finanțelor subliniază că Standard & Poor’s a precizat că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern și anticipează că finanțele publice și poziția externă a României se vor stabiliza, în următorii doi ani.

Agenția apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent), încă ridicate, ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale, prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de programul de reforme asumate de Guvern, pentru relansarea creșterii economice.

Totodată, reconfirmarea ratingului suveran este susținută și de accesul robust al României la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.

Ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, spune că, prin anunțul de ieri, Standard & Poor’s confirmă că măsurile adoptate de Guvernul României au fost cele corecte.

„Decizia Standard & Poor’s reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României, pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și așteptate de către partenerii noștri externi. Remarcăm, de asemenea, estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României, pe termen mediu. Ministerul Finanțelor va continua atât demersurile pentru implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 și relansării economiei, cât și politica fiscal-bugetară prudentă, care să asigure înscrierea României în țintele asumate. Acest semnal ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate”.

Potrivit agenției, reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acțiuni de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online