Creșterea prețurilor la energie electricã și la gaze este o problemã la nivel european și este necesarã o soluție comunã, pentru rezolvarea ei, considerã miniștrii de Finanțe care au participat la Consiliul Afaceri Economice și Financiare, desfãșurat astãzi, 5 octombrie, la Luxemburg.

În acest context, reprezentantul României, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a atras atenția cã este nevoie urgentã de mãsuri, atât pe plan național, cât și european, pentru protejarea cetãțenilor, în special a celor mai vulnerabili.

”România susține eforturile comune la nivelul UE, pentru o economie bazatã pe emisii scãzute de carbon, cu accent pe producția de energie regenerabilã, concomitent cu implementarea mãsurilor de eficiențã energeticã. În atingerea obiectivelor în domeniul climatic, trebuie sã luãm în considerare securitatea energeticã a Uniunii Europene, în ansamblu, precum și a fiecãrui stat membru, în parte. Este necesar ca UE sã-și reducã dependența de importurile energetice și sã se bazeze mai mult pe resurse proprii și pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon”.

În continuare, miniștrii au avut o dezbatere politicã, pe marginea recentului pachet privind revizuirea regulilor prudențiale, pentru companiile de asigurãri și reasigurãri, pentru modificarea Directivei Solvabilitate II.

Comisia Europeanã i-a informat pe miniștri cu privire la stadiul implementãrii instrumentului SURE, instrumentul european de sprijin temporar, pentru atenuarea riscurilor de șomaj, în situații de urgențã, lansat ca parte a rãspunsului UE la pandemia COVID-19.

Cel de-al doilea raport semestrial elaborat de COM prezintã operațiunile și utilizarea acestuia pânã în prezent, precum și impactul socio-economic al instrumentului.

Conform raportului, cea mai mare parte a asistenței financiare a fost plãtitã în perioada octombrie 2020 – mai 2021.

Un alt punct important pe agenda reuniunii a fost implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliențã, respectiv, adoptarea Deciziei de implementare a Consiliului privind aprobarea evaluãrii Planului Național de Redresare și Reziliențã (PNRR) al Maltei.

De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii cu privire la lecțiile învãțate, ca urmare a Semestrului European din 2021 și posibile cãi de urmat în viitor, în contextul Mecanismului de Redresare și Reziliențã.

De asemenea, miniștrii au adoptat concluziile privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbãrilor climatice, în vederea Conferinței Națiunilor Unite privind schimbãrile climatice (COP26) de la Glasgow, au continuat pregãtirile pentru Reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor Bãncilor Centrale și a Reuniunii anuale a FMI, care vor avea loc între 12 și 14 octombrie 2021 și au aprobat actualizarea listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online