Ministerul Muncii a anunțat că informațiile vehiculate, privind intenția de majorare a stagiului minim de cotizare sunt eronate. Ba mai mult stagiul minim de cotizare actual este de 15 ani, nu de 25, așa cum s-a vehiculat.

Ministerul Muncii a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

„În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.”, transmite Ministerul Muncii într-un comunicat.

Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

„Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă.”, s-a mai adăugat în comunicat.

De asemenea, în ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor.

Totodată, Ministerul Muncii nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată, conform datelor transmise.

Prin îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor se dorește recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii, pentru ca pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online