Ministerul Sănătății informează că nu au existat reacții petermen lung pentru vaccinuri

77

Ministerul Sănătății a publicat pe pagina de Facebook informații cu privire la reacțiile adverse ale vaccinurilor și cât de mult se pot manifesta acestea. Postarea face parte din seria inițiată de minister cu scopul de a informa cetățenii din surse sigure.

Până în prezent nu s-au confirmat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Ministerul spune despre vaccinuri că sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când apar reacții adverse, acestea sunt verificate și, în caz că se demonstrează dacă vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau lotul sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).

„La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin. Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare.”, a explicat ministerul.

De asemenea, mai multe studii au efectuat analize pe loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care se consideră că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Însă studiile au demonstrat că nu există o legătură de între cele două cauze. Astfel, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare. Prin urmare, riscul de a le dezvolta este identic cu riscul în populația nevaccinată, spune Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a subliniat și faptul că există posibilitatea pe mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, ca reacțiile adverse să fie raportate de persoanele vaccinate sau de medici. Iar pentru programul european de farmacovigilență, reacțiile adverse pot fi raportate pe portalul ADRreports.

În cazul României, această platformă este accesibilă aici: https://www.anm.ro/…/farm…/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Cu ajutorul acestor metode de supraveghere și raportare, dar și o verificare continuă și atentă, s-a putut realiza asigurarea unor vaccinuri sigure și, de asemenea, s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării, a concluzionat ministerul.

Facebook Comments