Ministrul Justiției a declarat luni, 29 martie, la TVR că prin schimbările aduse cadrului legislativ se urmărește și eliminarea evaluărilor abuzive dând exemplul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a fost revocată de Klaus Iohannis la cererea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar apoi a câștigat procesul împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar procedura de numire a procurorului șef DIICOT va începe pentru că instituția are o conducere interimară și că nu ia în calcul ”în niciun caz” schimbarea actualului șef al DNA, Crin Bologa.

Acesta a mai adăugat faptul că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de toți procurorii și judecătorii din țară pentru o mai bună reprezentativitate a instituției iar dacă aceștia vor intra ”pe contrasens” cu colegii lor vor fi revocați tot de corpul magistraților.

  • Sunt modificări importante a legilor Justiției. Procedura de numire a procurorilor de rang înalt a suscitat mult interes în ultima vreme. GRECO, Comisia Europeană au sesizat și ele nereguli.
  • Este vorba de scăderea rolului politic în procesul de numire. Este important ca procurorul general, șeful DNA și DIICOT să se bucure de mare credibilitate.
  • Dacă propunerea Ministrului Justiției primește aviz negativ de la secția de procurori a CSM atunci procedura se oprește și se reia cu o altă persoană.
  • Pe de altă parte, vrem să înlăturăm ”evaluările” abuzive făcute în ultima vreme. Trei ani este puțin pentru ca un procuror să își exercite mandatul, să facă schimbări.
  • Nu, în niciun caz (dacă are în plan să schimbe șeful DNA, n.red.). La DIICOT va trebui să declanșez procedura pentru că este un interimat. Inspecția Judiciară este o instituție cheie în sistemul judiciar.
  • Inspecția Judiciară poate fi comparată cu sistemul imunitar al Justiției. O Inspecția Judiciară puternică și corectă poate curăța sistemul judiciar de elementele care nu sunt conforme cu legea.
  • În ultimii ani toată puterea din IJ a fost pusă în mâinile unui singur om iar lucrul acesta este de principiu greșit. Inspectorul șef nu trebuie să dețină puterea absolută.
  • Toate lucrurile astea vor fi corectate astfel încât puterea să fie împărțită în mod echilibrat. Rolul politicului a fost, din păcate, foarte important.
  • Membrii CSM vor fi aleși de toți procurorii și judecătorii din țară, ca să aibă o mai mare reprezentativitate. Dacă membri CSM vor fi pe contrasens și în contradicție cu procurorii și judecătorii, atunci ei vor fi revocați tot de aceștia.

,,Am transmis către CSM cele trei proiecte pentru repararea Legilor justiției după PSD. Modificările lui Nicolicea, Iordache sau Nicolae vor fi eliminate!

Aceste legi ale justiției trebuie să asigure independența procurorilor, să clarifice mecanismul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt și să instituie un nou sistem de alegere a membrilor CSM. Proiectele țin cont de recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția. Scopul final este o justiție independentă și eficientă, dar și eliminarea MCV pentru România”, a declarat Ministrul Justiției.

Modificările aduse legilor Justiției își propun să reducă influența politicului în numirea procurorilor șefi ai celor mai importante parchete, să întărească statutul procurorilor și judecătorilor, iar puterea să nu mai fie concentrată de un singur om, dând exemplul Inspecției Judiciare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online