Tancsoz Barna, ministrul Mediului a anunțat astăzi, 11, mai, desfășurarea Programului Rabla pentru Electrocasnice, care va începpe vineri, 14 mai. Ministrul a adus precizări și în ceea ce privește bugetul și categoriile eligibile pentru acest proiect.

Barna a precizat că oamenii care își doresc să participe la acest program vor trece prin trei etape, începând cu vineri. Cei care vor să înlocuiască aparatele electrocasnice vechi, cu consum mare de energie, cu alt aparat nou de consum redus, pot obține ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.

De asemenea, ministrul a precizat că bugetul alocat pentru acest proiect în 2021 este de 75 de milioane de lei. Astfel că sunt eleigibile doar nouă categorii de electrocasnice: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Programul are trei etape:
Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice.
Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete.
Etapa 3: între 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare

„Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online