Raed Arafat a explicat la Digi24 de ce starea de alertă s-a prelungit deși numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut remarcabil, iar campania de vaccinare dă rezultate tot mai bune. Decizia vine în baza faptului că în România încă nu există “o stare de normalitate”, iar ridicarea stării de alertă, înseamnă că autoritățile nu mai pot crea restricții.

“Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a adăugat că starea de urgență aplicată anul trecut a inclus unele măsuri mai dure, fiind aproape un lockdown, dar care a durat puțin. Apoi a urmat care starea de alertă în care s-au aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate, a spus Arafat.

“Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.”

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online