Asociația 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro și cu sprijinul logistic Deutsche Umwelthilfe, o asociație neguvernamentală din Germania, au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot (NO2 ) în București.

Măsurătorile se vor face timp de un an cu ajutorul unor tuburi pasive, în 20 de locații din București, selectate în urma unei luni de test în care vor fi realizate teste în 160 de zone, incluzând școli, spitale, grădinițe care sunt expuse traficului rutier.

Primele măsurări pentru NO2 și particule ultrafine au avut loc pe 15 decembrie, iar rezultatele pot fi consultate în documentul atașat.

NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activitățile industriale și producerea energiei electrice și, în cantități ridicate, afectează sănătatea umană, provocând în special afecțiuni respiratorii.

În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara și că nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire.

Comisia a solicitat clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentrațiilor de dioxid de azot în București și a solicitat introducerea unor măsuri concrete de reducere a poluării aerului în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului.

După ce acesta a fost suspendat în instanță, nu a fost revizuit până în momentul de față.

Proiectul de măsurarea a dioxidului de azot este finanțat de European Climate Foundation și implementat de asociația 2Celsius, în România.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online