Primarul General al Capitalei Nicușor Dan, a afirmat, in cadrul unei dezbateri „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, eveniment organizat la Academia Română cu prilejul marcării a 44 de ani de la cutremurul din 1977, că “vom sparge monopolul lucrărilor de renovare și consolidare creat de vechea administrație prin companiile municipale și ne vom deschide către piața privată a construcțiilor, pentru a accelera procesul de consolidare”.

În cadrul discuţiilor, edilul a scos în evidență faptul că Bucureştiul este capitala cea mai vulnerabilă din punct de vedere seismic din Uniunea Europeană și a prezentat principalele direcții de acțiune întreprinse de actuala administrație.

„Ani de zile autorităţile nu au conştientizat această problemă. A fost un impuls în anii 1998-2000, apoi a ajuns în plan secundar. Pentru administraţia pe care o conduc acest domeniu reprezintă o prioritate şi de aceea am făcut o serie de schimbări la conducerea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Totodată, am identificat mai multe probleme la nivelul Primăriei Capitalei în acest domeniu pentru care deja am făcut un plan de soluții: Municipalitatea are nevoie de trei componente esenţiale pentru accelerarea programului de consolidări: în primul rând o cunoaştere exactă a situației– pentru aceasta este nevoie de o expertiză extinsă, clară a clădirilor din București, ne propunem anul acesta să expertizăm 500.000 mp de imobile, reclădirea încrederii proprietarilor astfel încât să putem da exemple concrete locuitorilor din clădirile cu risc seismic, să le arătăm că ne ţinem de cuvânt şi că pur şi simplu pot şti exact, de la început, cât vor costa şi cât vor dura lucrările, iar aceste termene să fie respectate cu stricteţe și nu în ultimul rând de fonduri: este nevoie de bani, subiect sensibil în această perioadă. Există deschidere la nivelul Guvernului, salutăm iniţiativa Ministerului Dezvoltării de a schimba cadrul legislativ astfel încât lucrările să se poată desfăşura mai rapid. În varianta în lucru a PNRR-ului, mai multe clădiri municipale urmează să fie consolidate prin acest program şi acesta este un lucru foarte bun”, a declarat Nicușor Dan în cadrul întâlnirii, conform unui comunicat de presă transmis astăzi.

Tot în cadrul aceleiași întâlniri, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a lansat în SEAP mai multe licitații publice:

1. Acordul Cadru – Servicii de expertizare tehnică, elaborare studiu istoric și temă de proiectare pentru imobile din Municipiul București: Lot I pentru Imobile Monumente Istorice/Zone Construite Protejate, Lot II pentru Imobile cu caracteristici obișnuite. (500.000 mp de imobil de expertizat în următorii doi ani)

2. Servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru lucrări de consolidare și reabilitare a unor imobile situate în Municipiul București: Lot I – str. Dianei 2, Lot II – Str. Sfinților 13, Lot III str. Franceza 32, Lot IV – Calea Moșilor 82, Lot V- str. Mihai Vodă 13.

Potrivit sursei citate, la eveniment au mai participat acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Andrei Muraru, Consilier prezidențial, Administrația Prezidențială, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării şi Paul Racoviță, Inspector general, Inspectoratul de Stat în Construcții.

Conform celei mai recente variante a listei imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic, în București există 358 de imobile încadrate în clase de risc seismic, inclusiv Rs I.

Primăria Generală mai informează că majoritatea acestor clădiri au regim de proprietate mixt – proprietate privată persoane fizice şi/sau juridice şi proprietate de stat – cu funcţiune locuinţe şi/sau locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie.

Perioada 2016-2020: sunt în curs de consolidare 23 de imobile, toate fiind în diverse stadii de execuţie. La cinci dintre acestea urmează recepţia la terminarea lucrărilor (RTL)

În prezent sunt puse în siguranţă în aşteptarea consolidării 37 de imobile. Toate aceste imobile au cotă parte în proprietatea PMB şi sunt administrate de AFI.

Locuinţe de necesitate pentru relocarea persoanelor din imobilele cu risc seismic

Administraţia Municipală de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a primit de la Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) locuinţele de necesitate situate în blocurile gemene din Piaţa Naţiunilor Unite. Acestea au fost igienizate şi amenajate, toate cele 128 de apartamente fiind ocupate de persoanele ale căror imobile trebuie consolidate.

Facilităţi financiare pentru familiile cu un venit de până în 3.000 de lei net pe membru de familie

„În cadrul programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic, familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, adică aproape 3.000 de lei, nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței.
Suma este suportată în totalitate de la bugetul local. Familiile în care venitul net total este mai mic decât de 3 ori salariul mediu net pe economie, circa 9.000 de lei, plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.
Există beneficii și pentru proprietarii persoane juridice sau proprietarii de spații comerciale din clădirile cu risc seismic”.

Astfel, aceștia pot plăti costurile consolidării în rate egale, fără dobândă, timp de 25 de ani.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online