Octavian Oprea, președintele interimar al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), a transmis pe pagina sa de Facebook o serie de aspect lămuritoare pentru ceea ce va însemna cartea de identitate electronică din august.

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, va integra două părți, una pentru semnătura electronică și una pentru datele biomterice, iar identitatea va putea fi verificată unitar, spune Octavian Oprea:

„Primo: să lăsăm deoparte conspirațiile – cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă, care însă va oferi puține beneficii și va obliga cetățeanul să se lovească de multe din actualele bariere birocratice.

Secundo: pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conține un spațiu de stocare cu 2 partiții, asemenea memoriei unui computer: prima partiție (obișnuita partiție C, pentru Windows și Program Files) va avea încărcate datele biometrice ale cetățeanului, iar cea de-a doua partiție (așa-numita D, pentru media) va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățanul o va putea încărca opțional.

Tertio: trecând de la hardware la software, identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, “softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.”

Președintele interimar al ADR a mai spus că un alt proiect pe care îl are în vedere instituția, anume platforma de identificare digitală PSCID, va ajusta autentificarea prin intermediul telefonului mobil. Procedura de login va fi un simplă, anunță Oprea.

„Al fino: un alt proiect al #ADR va desăvârși utilizarea cărții electronice de identitate. Platforma de identificare digitală #PSCID va fi poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de e-guvernare. Identitatea electronică este fundația oricărei construcții digitale. PSCID este în curs de implementare și va funcționa exact ca logarea cu Facebook sau Google. (…) Procedura de login cu telefonul mobil va fi foarte simplă: în momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu.”, a adăugat el.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online