O delegație parlamentară USR PLUS a vizitat, joi, arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de la Popești-Leordeni, fiind prima vizită de acest fel de după constituirea acesteia, în anul 2005.

Doar doi demnitari ai statului român – președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis – au vizitat în trecut arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni.

Vizita a fost inițiată de Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

„A fost o incursiune apăsătoare într-un trecut dureros nu tocmai așa de îndepărtat. Am avut parte de o adevărată lecție despre libertate, dar și despre pierderea ei. Dosarele CNSAS sunt dovada palpabilă a existenței unei istorii negre a României. Un mecanism de control și terorizare a oamenilor născut în laboratoarele regimului comunist”, a spus Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților despre vizită.
Ea a precizat că orice detaliu – fie el cât de mic, cât de intim – era raportat sistematic pe o coală de hârtie. “O viață de om, redusă la zeci sau sute de pagini. E important să ne cunoaștem istoria și nu trebuie să permitem să se repete atrocitățile din timpul comunismului”, a subliniat Cristina Prună.

27 kilometri de arhivă, gestionați de doar 20 de oameni

La rândul său, deputatul USR PLUS Iulian Bulai, a apreciat vizita ca fiind istorică. El s-a declarat șocat că, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție și la 15 ani de la înființarea arhivei, mai există încă mari instituții ale statului român – SRI, SIE, Armata Română, Inspectoratele județene de poliție (MAI) – care nu au predat toată arhiva pe care o dețin către CNSAS.
“Ne-a surprins și faptul că uriașa arhivă de la Popești-Leordeni – 27 de kilometri liniari de arhivă – este gestionată de doar 20 de oameni. În timp ce arhiva Armatei e gestionată de 500 de oameni, iar arhiva similară din Germania este gestionată de 6.000 de oameni”, a declarat deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

“Vizita delegației parlamentare a USR PLUS este doar prima etapă într-un demers mai amplu, care vizează cunoașterea temeinică a trecutului totalitar și transparentizarea informației din arhiva fostei Securități, ambele fiind indispensabile pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România”, se arată într-un comunicat de presă al USR PLUS.

USR PLUS va iniția mai multe modificări legislative, plecând de la constatarea că, pentru a funcționa eficient, CNSAS are nevoie de mai mulți angajați și de spații extinse de depozitare, implicit de mai multă susținere financiară.

 

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online