Poliția de Frontieră Română a descoperit containere încărcate cu deșeuri în Portul Constanţa Sud Agigea

93
Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

După efectuarea unor activități informative desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, s-au descoperit activități de import illegal de deșeuri. Mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile.

Polițiștii de frontieră au declarat că au identificat două societăţi comerciale, una de pe raza judeţului Prahova, iar alta din municipiului București, care efectuau activități de import illegal de deșeuri.

„În data de 07.04.2021, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic la cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanța Sud Agigea. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia.”

La fața locului s-a constatat că în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele ar conţine produse din material plastic inutilizabile. Însă, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice, precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice), extrem de dăunătoare mediului.

De asemenea, în urma verificărilor s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerul figurează ca fiind umplut cu articole de uz gospodăresc, familial, uzate, s-a stabilit faptul că, mărfurile erau de fapt deșeuri inutilizabile, potrivit unui comunicat emis de Poliția de Frontieră.

Sancțiunile de rigoare au fost aplicate, iar cercetările în acest caz vor continua, a mai adaugat Poliția de Frontieră.

„ În cele două cazuri a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.
În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și importul ilegal de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.”

În urma acestor cercetări s-au mai identificat 50 containere, aflate în terminalul portului Constanța Sud Agigea, precum şi alte 15 containere ce vor fi descărcate în cursul zilei de astăzi.

Facebook Comments