Marți, 20 aprilie, Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a declarat într-o conferință de presa că există riscul de creștere a prețurilor la apartamente în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piață, dar si a faptului că materialele de construcții s-au scumpit foarte mult și va continua acest trend.

„Exista acest risc, să se mărească prețurile apartamentelor. Bani pe piață sunt, într-o piață galopant inflaționistă. Evident că unii vor dori să investească în locuințe decât să-și țină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piața va fi cea care va regla prețurile”, a declarat Erbașu.

Contextul în care materialele de construcții s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.

back side modern english apartment 53876 63424

„Prețul materialelor de construcții a simțit o creștere escaladată în ultimele trei-patru luni. (…) Costul construirii acestor apartamente crește și va crește în continuare. Vă dau niște parametri la nivel european, ca să vă dați seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depășit în România 600 de euro pe mp”, a mai adăugat reprezentantul constructorilor.

Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depășit 2.000 de euro pe mp construit.

„În condițiile în care materialele sunt cam aceleași, cam cu aceleași prețuri, forța de muncă tinde și ea să se apropie de prețurile din Vest – să zicem că nu mai e de cinci-șase ori mai mică, e la jumătate față de Vest – vă dați seama că în direcția aia se duc costurile”, a mai declarat omul de afaceri.

El a menționat faptul că, prețurile de vânzare a apartamentelor diferă și în funcție de zonă, de cerere și ofertă.

„Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate și mai jos, vor deveni niște profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile”, a concluzionat Erbașu.

93038202 2681747608776721 2114402645950070784 n

,,Dacă acum coborâm foarte mult parametrii economici, va fi mai greu să reluăm creşterea. Cu cât înregistrăm scăderi mai mici, cu atât revenirea va fi mai uşoară.

Nu am primit niciun răspuns din partea statului. Aici este o problemă, aceste planificări sunt prelucrate lent. Spre ruşinea noastră, pentru cazuri critice trebuie să fie anumite depozite, dar ale noastre – de materiale de costrucţii – sunt goale, abia acum alocă anumite bugete pentru a crea depozite pentru situaţii critice.

Probabil că acum sunt mii sau sute de şantiere, depinde de dimensiunea lor. Din nefericire aceste şantiere au avut un avânt chiar nesperat de mare în ultimul an, iar acum toţi care erau împlicaţi în proiecte s-au trezit cu o problemă care dacă se prelungeşte poate avea un impact foarte mare asupra domeniului.” a mai declarat Erbașu în cadrul celei mai mari videoconferinţe pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online