Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat marți seara, 20 aprilie, cu un act adițional la Acordul de Guvernare, astfel criza politică ia sfârșit, potrivit declarațiilor oficialilor.

USR PLUS a avut succes cu una dintre solicitări și anume ca premierul să se consulte cu coaliția înainte de a mai remania un alt ministru din cabinet. Revocarea se va face, așadar, după o dezbatere în coaliție.

”Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție. (…)

Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.”

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Actul mai stabilește că ședințele de coaliție vor avea loc în fiecare zi de luni.

Liderii formațiunilor au stabilit ce priorități are coaliția, dar și ce planuri are pe viitor.

Astfel, vaccinarea rămâne prioritară. În plus, ”Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern”.

Coaliția promite totodată că reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

Alte priorități:

  • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
  • Adoptarea legilor pe justiție până la final de an (…)
  • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție
De asemenea, Coaliția creează un ”grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului”.
Actul adițional al Coaliției 20 aprilie 2021
Acord aditional Coalitie 20 aprilie 2021 page 0001
Acord aditional Coalitie 20 aprilie 2021 page 0002Acord aditional Coalitie 20 aprilie 2021 page 0003Acord aditional Coalitie 20 aprilie 2021 page 0004
- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online