Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat astăzi, 2 iunie 2021, într-o conferinţă de presă, că Primăria Capitalei va demara o amplă acţiune de remediere a gropilor de pe arterele Bucureștiului.

De asemenea, imediat ce vremea o va permite, vor începe tratamentele de combatere a ţânţarilor, şobolanilor şi căpuşelor şi se vor finaliza acţiunile de întreţinere a spaţiilor verzi din parcuri.

Nicuşor Dan a mai anunţat totodată că echipa de urbanişti a finalizat raportul privind PUZ-urile de sector, care au fost supendate de la 1 martie 2021, printr-o hotărâre de Consiliu General, pentru 12 luni.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce bucureștenii l-au ironizat pe Facebook pe primar că a instituit accesul pe bază de cartelă în Primărie, în loc să rezolve probleme mai importante ale orașului.

„După cum bine ştiţi, acest mandat nu e un mandat obişnuit: am preluat datorii curente în valoare de 3 miliarde de lei. Aceste datorii şi urgenţa stingerii lor au dus la întârzierea unor acţiuni foarte necesare pentru Capitală: dezinsecţie şi deratizare, reparaţia arterelor şi îngrijirea parcurilor. Pentru că nu aveam bani să plătim datoriile, am încercat să le eşalonăm şi am tăiat cheltuieli de la foarte multe capitole bugetare. Acum avem bani şi vom rezolva cât mai rapid aceste situaţii”, a explicat Nicușor Dan.

Întreţinerea parcurilor din Bucureşti, la preţuri corecte

Referitor la întreţinerea parcurilor, unde municipalitatea are un contract de delegare cu Compania Municipală Parcuri şi Grădini, primarul a explicat că va corecta preţurile pe care această companie le practică pentru reparaţii, cosire şi întreţinere, pentru că sunt mai mari decât preţul pieţei: „Cosirea mecanică a gazonului – 1 leu pe metru pătrat, când preţul pieţei este 23 de bani pe metru pătrat, adică de patru ori mai mult. Golirea unui coş de gunoi costă 4 lei, iar demontarea şi montarea unei şipci rupte dintr-o bancă ajunge la 400 de lei.

Nicușor Dan a spus că lucrurile acestea nu puteau şi nu pot să funcţioneze mai departe în acest mod. Mă voi ţine de promisiunea de închidere a companiilor şi de a merge către piaţă cu preţuri corecte”, a subliniat el.

În două luni estimăm că vor fi reparate toate arterele cu probleme din Capitală

În ceea ce priveşte remedierea gropilor din carosabil, Nicușor Dan a precizat că s-au alocat sume consistente pentru acest program – 20 de milioane de lei – şi, imediat ce vremea o va permite, se vaacţiona: Începem să lucrăm cu echipele Administraţiei Străzilor, iar apoi vom organiza licitaţii pentru lucrări mai ample. În două luni estimăm că vor fi reparate toate arterele cu probleme din Capitală.

Încep, de asemenea, şi tratamentele de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie. S-au alocat 17 milioane de lei pentru acest program, utilajele sunt pregătite şi, în funcţie de condiţiile meteo, Compania Municipală Ecoigienizare va face tratamentele necesare, care vor fi mai dese – 14 treceri – până la remedierea problemelor. Totodată, după ce va fi cosită iarba din parcuri se va acţiona şi împotriva căpuşelor”, a precizat edilul.

23 de motive de nelegalitate la PUZ-urile de sector

În ceea ce priveşte cele 5 PUZ-uri de sector care au fost suspendate în urmă cu trei luni, Nicuşor Dan a explicat că atunci când a suspendat aceste PUZ-uri ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, și-a luat angajamentul să vină după 90 de zile cu o sinteză a analizei. Astfel, am identificat 23 de motive de nelegalitate la cele 5 PUZ-uri de sector și avem un raport asupra oportunității urbanistice aacestora, întocmit de o echipă de urbaniști”, a declarat Nicușor Dan.
Pentru că există aceste 23 de motive de nelegalitate, şi pentru că multe din aceste motive au fost deja confirmate de instanţe de judecată, el va cere prefectului Capitalei să le atace în instanţă.

Între timp, lucrăm pentru finalizarea noului PUG, pentru care am alocat în buget suma de 5 milioane de lei”, a dat asigurări primarul general.
Până la finalizarea Planului Urbanistic General, construcţiile din Capitală se vor autoriza având ca bază planul urbanistic general vechi.
Reiterez afirmaţia potrivit căreia urbanismul din Bucureşti din ultimii 15 ani a fost o golănie, iar apogeul a fost reprezentat de PUZ-urile de sector, care propun densificarea oraşului”, a mai precizat primarul.

Avem nevoie de securitate investiţională

Nicușor Dan a mai explicat că, deşi Bucureştiul oferă mari oportunităţi de dezvoltare, e nevoie de o planificare urbană riguroasă: „O altă problemă o reprezintă securitatea investiţională: cum este posibil ca din 7 PUZ-uri de sector pentru că sectorul 6 au avut 3 PUZ-uri succesive, în 2013, 2016 şi 2020, 5 să fie anulate de instanţă? De aceea nu avem, cu puţine excepţii, dezvoltatori imobiliari recunoscuţi internaţional, pentru că aceştia vor să participe la o competiţie economică onestă şi nu doresc să vină într-o junglă în care regulile sunt impredictibile şi în care riscă să-şi piardă banii în competiţii incorecte”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online