Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a realizat prima ediție din acest an al Raportului care tratează pe larg subiectul criptomonedelor, în special în contextul prăbușirii acestei piețe.

Analiștii A.S.F. și-au început capitolul dedicat criptoactivelorspunând că „Decuplarea piețelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative și conduce la creșterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piața de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022. Principalele criptomonede au avut o evoluție similară unei bule speculative, înregistrând o creștere rapidă de peste 3 deviații standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul III 2021 până în prezent.”

Un subiect atins de analiștii A.S.F. este cazul monedei virtuale „Luna”, care a creat multă agitație în rândul celor care au investit în această monedă și care si-a pierdut întreaga valoare în doar câteva zile.

Bitcoin a suferit și el un declin major după ce investitorii și-au lichidat toate criptomonedele. Conform raportului, investitorii pot răscumpăra întotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominală dacă raportul este mai mare de unu. Cu toate acestea, la 10 mai, raportul dintre criptomoneda Luna și capitalizarea de piață a TerraUSD a scăzut sub 0,5, ceea ce înseamnă că monedele Terra USD nu pot fi răscumpărate la valoare nominală. Drept urmare, monedele stabile algoritmice sunt predispuse la riscul de devalorizare și la atacuri speculative atunci când sunt insuficient garantate.

Totodată, specialiștii consideră că potențialii investitori nu sunt de cele mai multe ori informați cu privire la relația directă dintre piața financiară clasică și cea a criptoactivelor.

„Corelația din ce în ce mai mare a prețurilor criptoactivelor cu principalele active financiare riscante în timpul episoadelor de criză pe piață pune la îndoială utilitatea acestora pentru diversificarea portofoliilor. A fost observată o creștere a corelației dintre randamentele criptoactivelor și cele ale acțiunilor în timpul și după incertitudinile de pe piață din martie 2020, precum și în timpul vânzărilor de pe piață din decembrie 2021 și mai 2022. Acest lucru poate sugera faptul că, în perioadele de aversiune față de risc pe piețele financiare mai mari, piața criptoactivelor a devenit mai strâns legată de activele de risc tradiționale, o tendință care se poate datora în mare parte implicării crescute a investitorilor instituționali. În schimb, corelația cu aurul a devenit negativă în timpul unei perioade de creștere a așteptărilor inflaționiste și a tensiunilor geopolitice.”

 

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online