Raluca Turcan solicită modificări pentru pensiile de serviciu

62

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a solicitat pentru instituțiile care beneficiază de pensii de serviciu să aducă propuneri de modificare în ceea ce privește calculul acestor pensii.

Raluca Turcan, a discutat luni, 29 martie, cu reprezentanți ai instituțiilor beneficiare de pensii de serviciu, exceptându-i pe cei cu pensii ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică, în vederea analizării celor 5 variante propuse de minister pentru reorganizarea sistemului de pensii speciale din România.

Schimbările propuse urmăresc reanalizarea factorilor care sunt favorabili, dar și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, cu scopul de a stabili pensiile de serviciu.

”Avem 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Eu, ca ministru, trebuie să am în vedere și sustenabilitatea și echitatea”, a mai declarat Raluca Turcan.

De asemenea, demnitarul a solicitat reprezentanților instituțiilor, ai căror angajați beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi speciale, să propună pentru reanalizare cadrul legislativ și propunerile Ministerului Muncii și Protecției Sociale și să vină cu propriile propuneri de optimizare.

Facebook Comments