Într-un raport realizat de Otilia Nuțu, expert în energie, s-a dovedit că România face investiții în gazele rusești, care pe lângă faptul că sunt scumpe, limitează posibilitățile României de a crea reforme sau de a face alte investiții în sectorul energiei regenerabile.
Conform comunicatului de presă al Asociației 2Celsius, „40% din gazul consumat în UE este din Rusia, iar acesta reprezintă 30% din exporturile sale”. Cea mai bună variantă pe termen mediu și lung pentru Europa este stoparea importurilor, deși aceasta este costisitoare pe termen scurt.
În legătură cu cantitatea de metri cubi de gaze naturale consumați de UE anual, aceștia ar trebui înlocuiți începând chiar cu anul acesta. Cele 155 miliarde de metri cubi (bcm), ar putea fi înlocuiți cu 70 bcm de gaz natural lichefiat (GNL), 60 bcm prin eficiență energetică și substituție cu alți combustibili, iar 15 bcm ar putea fi importați suplimentar din Norvegia sau Algeria, rămânând 10 bcm, care pe termen scurt pot fi acoperiți din depozitele de înmagazinare.
Situația României la acest capitol este în ceață. Pe lângă faptul că zăcămintele de pe uscat ale României se epuizează treptatiar în afară de compania Black Sea Oil and Gas care a intrat în producție în luna iunie, celelalte filoane nu sunt nici măcar pe cale să înceapă producția. Cu toate acestea, Guvernul alocă 21,403,250,000 de lei prin diferite programe pentru extinderea rețelelor de gaze, dar direcția în ceea ce privește exploatarea gazului și prețul ascendent al facturilor, nu pare să fie prea clară.
Otilia Nuțu, expert în energie a declarat: „Motivul pentru care ne-am mișcat greu cu creșterea producției de gaz în România, ca în orice alt domeniu din energie, este că nu avem aproape nicio politică pe energie care să fie coerentă, consecventă și pe care să existe consens între aproape toți politicienii și între autorități centrale și locale. Nu suntem conectați deloc la discuțiile și problemele europene, în ciuda ambițiilor de jucător regional. De pildă, deși suntem ”al doilea mare producător de gaze din UE”, n-am avut nicio poziție în strategia europeană privind emisiile de metan sau propunerea de regulament de anul trecut și nici nu facem parte din vreuna din zecile de organizații internaționale care se ocupă de subiectul gazului, nici cu reprezentanți ai statului, nici din companiile private. România e cam singurul loc din UE unde producția de gaze naturale poate crește în acești câțiva ani.