Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a anunţat astăzi, 22 aprilie, începerea exerciţiilor la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, conform informațiilor Interfax.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ajuns joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciţii, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfășurate trupele și echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre, se arată într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Exerciţiile, la care participă inclusiv forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi din Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanţă de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.

Ministerul rus al Apărării a comunicat că poligonul Opuk va găzdui partea principală a manevrelor trupelor din Districtul militar Sud şi ale Forţelor aeropurtate din Rusia.

În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale, se menţionează în comunicatul Ministerului Apărării, transmite Interfax.

Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marţi la exerciţii în Marea Neagră, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Rusia şi Ucraina vecină.

Federația Rusă a limitat între 20 și 24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept „zonă periculoasă pentru traficul aerian”.

media 161851076075050900
Foto: vestidinrusia.ro

Conform coordonatelor transmise NOTAM (aviz către navigatori), spaţiul aerian din partea de sud a Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, precum şi o parte a apelor internaţionale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricţie de zbor până la o altitudine de 19.000 de metri, citează Interfax.

Mai înainte, Moscova anunţase restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie – 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.

Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.

NATO a calificat drept „nejustificată” intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru exerciţii militare, în ceea ce Alianţa consideră a fi „un model mai larg de comportament destabilizator” rusesc în regiune.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online