Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul European și copreședintele USR PLUS, a scris Comisiei Europene să nu aprobe Planul de Redresare și de Reziliență Națională(PNRR) propus de Ungaria. Statul maghiar ar urma să primească până la șapte miliarde de euro.

Potrivit documentului care a ajuns pe biroul Ursulei von der Leyen, publicat în exclusivitate de Mediafax, Cioloș îl acuză pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, de fraudă „ endemică”.

„ Veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite – după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este sistemică. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre şi lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt” , se arată în scrisoarea trimisă Comisiei Europene de Dacian Cioloș.

De ce a cerut Cioloș blocarea investițiilor Ungariei

Dacian Cioloș a subliniat punctual și de ce PNRR propus de statul maghiar nu ar trebui aprobat până la revizuirea unor aspecte.
Concret, Ungaria ar trebui să ofere acces direct Oficiului European Antifraudă(OLAF) la lista beneficiarilor fondurilor europene și să garanteze jurnaliștilor de investigație accesul liber la informație.
În ceea ce privește PNRR propus de România, Cioloș spune că este unul consistent. Cu toate acestea, Comisia Europeană a cerut ca statul nostru să reevalueze unele capitole.

Cum influențează România sistarea unor investiții derulate de Ungaria

În prezent, unele investiții ale statului maghiar în România au fost sistate la cererea expresă a Ministerului Afacerilor Externe(MAE).
Într-o adresă în baza Legii 544/200, privind accesul liber la informație, oficialii MAE spun clar că au cerut Ungariei să respecte legile interne ale țării noastre, dar și tratatele internaționale în ceea ce privește suveranitatea națională. Unele investiții derulate în Transilvania, prin fundații controlate direct de statul ungar, au pus sub semnul întrebării aspecte care țin de discriminare, de concurență neloială și de autonomie. Un astfel de exemplu este planul de finanțare a fermierilor maghiari sub denumirea Kós Károly .

„ Ministerul Afacerilor Externe a subliniat constant în dialogul cu partea ungară pe acest subiect că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat. Conform standardelor acceptate la nivel internațional, reflectate și în Raportul Comisiei de la Veneția privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altui stat, adoptat cu ocazia celei de a 48-a reuniuni plenare a Comisiei de la Veneția” (19-20 octombrie 2001), au transmis oficialii MAE.

Statul român, prin MAE, a solicitat Ungariei implicarea autorităților române în alocarea fondurilor și monitorizarea cheltuirii acestora. Totodată, caracterul transparent și nediscriminatoriu al alocărilor financiare, inclusiv sub aspectul includerii întregului teritoriu al România în sfera de aplicare teritorială a finanțărilor, respectarea strictă a legislației române și a dreptului UE.

MAE a cerut Ungariei implicarea autorităților române în alocarea fondurilor și monitorizarea cheltuirii acestora. Totodată, caracterul transparent și nediscriminatoriu al alocărilor financiare, inclusiv sub aspectul includerii întregului teritoriu al România în sfera de aplicare teritorială a finanțărilor, respectarea strictă a legislației române și a dreptului UE.

Cererile de finanțare a fermierilor maghiari din Transilvania sunt sistate la acest moment, au transmis reprezentanții Fundației Pro Economica. Aceasta a fost înființată în 2017 de statul maghiar cu intenția de a utiliza ajutoarele de stat acordate de guvernul de la Budapesta, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania. Peste 50 de milioane de euro au fost alocate deja, fără a exista vreun acord al României în acest sens, au subliniat oficialii MAE.

Astfel, scrisoarea transmisă de Dacian Cioloș va tensiona relațiile Ungariei cu oficialii UE, dar și coaliția de guvernare, deoarece UDMR susține planul de finanțare gândit de Ungaria pentru maghiarii din Transilvania, de ani de zile. Ungaria a devenit vulnerabilă în spațiul european după criticile aduse de Viktor Orbán privind alocarea fondurilor europene, dar și din cauza faptului că nu acordă drepturi comunității LGBT.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online